Karl den stores Aachen: Kultur, ansvar och arv
Staden där kejsare föds
Karlsbrunnen, staty av Karl den store i Aachens stadskärna.


Det är intet för intet du ser spår av Karl den store överallt i Aachen: allt från avbildningar av hans person till hans inflytande på själva stadens uppbyggnad.

Stadens invånare drar fördel av den store kungens namn och anlete, säger turistguiden och pekar på en röd staty av Karl den store som står i ett skyltfönster för att hjälpa butiken att sälja läderprodukter.

Foto: Catherine Yang

Och om någon figur förtjänar ett sådant brett och bestående erkännande så är det väl Karl den store. När allt kommer omkring förde han den västerländska civilisationen i en ny riktning – ett ansvar han tog på allvar.

Han expanderade det Karolingiska riket och enade en splittrad och kaotisk värld (han utkämpade praktiskt taget ett krig om året, vilket var den tidens norm) och han engagerade sig varje människa i sitt rike. Han såg det som sitt ansvar att rädda alla dessa själar: Enligt medeltidens tänkesätt var jordelivet en förberedelse inför livet efter detta. Men det stannade inte därvid – Karl den store såg även hela civilisationens framtid som sin angelägenhet.

Aachen ligger på gränsen mellan Tyskland och Belgien, nära Nederländerna. Foto: Aachen Tourismus

Han var fast besluten att hans rike skulle bestå av ett rättrådigt, bildat och kulturellt folk av gud, och han bekämpade korruptionen inom kyrkan, främjade läskunnigheten och föregick med gott exempel för efterföljande regenter.

Under Karl den store fick kulturen större utrymme och vi har honom att tacka för saker som alfabetets gemener, 90 procent av de texter som bevarats från antiken, storslagna katedraler och att orgeln blev standard i kyrkorna.

Aachen har lagt beslag på Karl den store, inte bara för att han föddes och kröntes där, utan även för att han gillade att bada där.

Varma källor

Karl den store var långt ifrån först med att upptäcka baden i Aachen; det var antikens romare som förvandlade platsen till en badort.

Heta källor. The Center Charlemagne museum i Aachen, Tyskland, ger dig en rundtur i stadens historia. Foto: Catherine Yang

Aachen som ligger på gränsen mellan Tyskland, Belgien och Nederländerna har varma källor tack vare den närliggande regionen Vulkaneifel i Eifelbergen. Staden har runt 30 svavelhaltiga varma källor som sägs vara bra för hälsan och välbefinnandet.

Du kan fortfarande besöka de många spa-anläggningarna och badhusen, exempelvis Carolus Thermen, och ta del av det välgörande, mineralrika heta vattnet från källorna.

Spa-anläggningen Elisabethalle i Aachen. Foto: Aachen Tourismus)

Karl den store älskade att simma och tillbringade mycket tid i Aachen. Staden var tekniskt sett inte rikets huvudstad, men när Karl den store blev äldre och inte reste lika mycket längre var han mycket i Aachen. Därför blev Aachen Karl den stores sista viloplats.

Kröningskatedralen

Katedralen i Aachen är Karl den stores synligaste monument. Han lade grundstenen till det som år 790 kom att bli den största kyrkan på den tiden. Århundradena som följde kom den att modifleras åtskilliga gånger.

Gotiska exteriör, katedralen Aachen. Foto: Sascha Mayerer

Foto: Aachen Tourismus

Interiörbilder från katedralen.

När Karl den store dog 814 fick katedralen bli hans sista viloplats. Hans storhet var sådan att alla efterföljande regenter på ett eller annat sätt ville knyta sitt eget arv till honom.

Karl den stores helgedom. Foto: Catherine Yang

De följande 600 åren besökte alla kejsare katedralen i Aachen för att sitta på Karl den stores tron – som fortfarande finns kvar – vid kröningen.

Hans inflytande nådde bortom hans eget kejsardöme: Napoleon Bonaparte beundrade och studerade Karl den store, och även han besökte Aachen när han skulle krönas, för att ta del av Karl den stores storhet.

Karl den stores tron. Foto: Aachen Tourismus

Det är inte bara kejsare som pilgrimsvandrar till Aachens katedral: här finns även åtskilliga reliker, inräknat plagg som sägs ha tillhört jungfru Maria och Jesus. Var sjunde år, nästa gång i juni 2021, kommer troende från hela världen hit för att försöka få en skymt av dessa reliker som förvaras inlåsta.

Foto: Catherine Yang

Katedralen rymmer en skatt av reliker, religiös konst och historiskt viktiga föremål.

Stadshuset

En annan uppseendeväckande byggnad är Stadshuset som ligger mitt emot katedralen. Det är en gotisk byggnad från 1300-talet som byggdes med material från Karl den stores palats efter att det förstördes.

Några hundra år senare fick den gotiska stilen ge vika för en modernare barockarkitektur med höga torn, men under andra halvan av 1800-talet försökte man att återställa palatset till gotisk stil.

Aachens stadshus. Foto: Catherine Yang

Den karaktäristiska åttakantiga kulpolstrtukturen som kan ses från stadskärnan finns fortfarande bevarad, och stadshuset har även behållit en del av sin prakt från andra epoker.

I rådsalens tak finns fortfarande en muralmålning från renässansen, föreställande Platons fyra kardinaldygder med figurer som symboliserar visdom, mod, måttfullhet och rättrådighet. Väggmålningen från barocken längst in i salen föreställer antikens gudar. Hela byggnaden är full av porträtt av olika kejsare och kända figurer – en del av dem finns till och med i stuckaturen i vita salen.

Det är en funktionell administrativ byggnad, men en stor del av den är öppen för allmänheten och många av rummen visar informativa filmer om dess historia och om vad du ser omkring dig.

Museum

Även nutidens diplomater reser till Aachen. Bara en minut från Stadshuset ligger ett fint stadsmuseum om Aachens långa historia fram till idag. Där finns bilder på allt från barockerans pilgrimer som försöker få en skymt av katedralens reliker med hjälp av en spegel, från taket på byggnaden intill, till foton på andra världskrigets soldater som tar en paus.

1949 etablerades International Charlemagne Prize of Aachen som varje år delas ut till personer som gjort något för freden. Och Aachenfördraget som undertecknades mellan Tyskland och Frankrike i år aktualiserar historien.

Aachen ligger mitt mellan tre länder, en timmes tågresa från Köln i Tyskland och en och en halv timme från Bryssel. Du hinner se de historiska platserna på en dag om du verkligen försöker, men det är värt mer än en dagstur. Vill du hinna bada ska du absolut planera in längre tid än en dag i Aachen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.