Svenska sevärdheter: Skoklosters slott – en resa i tid och rum


Slott och borgar är fascinerande byggnader som vittnar om olika tidsepokers arkitektur, kultur och maktstrukturer. Över slott vilar ett sagoskimmer, som ofta överskuggas av en omvälvande historia. Det är en skattkista fylld med berättelser och livsöden som har sina paralleller med nutiden.

Skoklosters slott ligger vid Mälaren norr om Stockholm. På småvägar genom ett rikt kulturlandskap eller sjövägen nås slottet. Landskapet som omgärdar den pampiga vita slottsbyggnaden består bland annat av lindalléer med träd från 1600-talet och en omfattande äppelträdgård. Den tidigare barockträdgården är borta och endast fantasin kan återge parkens tidigare glans.

Slottet uppfördes på 1600-talet av greve Carl Gustaf Wrangel på mark som tidigare tillhört cisterciensernunnornas kloster. Sedan dess har egendomen gått i arv och olika adelssläkter har ägt och förvaltat slottet. Sedan 1967 ägs och drivs Skokloster av Svenska staten som museum och byggnadsminne.

Slottet har öppet för besökare under sommaren samt vissa helger och skollov under övriga året. Som besökare möts man i entrén av personal i tidstypiska kläder. Det går bra att själv vandra omkring i utvalda delar av byggnaden och ta del av olika epokers interiör, föremål och konst. Jag valde att boka en guidad visning, vilket visade sig vara ett alldeles utmärkt val. Genom guidens genuina intresse och kunnighet fick jag ta del av spännande historia och kuriosa, och dessutom möjlighet att ställa frågor.

Guidad visning av Skokloster slott. Foto: Jens Mohr

Det är fascinerande att se all den hantverksskicklighet som möjliggjorde färdigställandet av slottet och den stora kunskap som dåtidens människor hade. Slottet är byggt som ett atrium, med en borggård som gör att byggnaden får dagsljus från två håll. Det skapar en harmonisk atmosfär inne i slottet och de målade vishetscitaten som finns på väggarna i hallpartierna framträder symboliskt i ljuset av dåtidens bildningsideal.

På varje våningsplan finns omgångar mellan rumssviterna och den centrala borggården. De leder besökaren runt i huset och till trapporna mellan våningarna. Foto: Jens Mohr 

Att kliva in i något av de 77 rummen som exempelvis Kungssalen, grevinnans förmak eller grevens sängkammare är som ett visuellt fyrverkeri. Även om färgen på väggar och möbler i viss mån har bleknat med tiden är färgrikedomen och prakten påtaglig. Det framgår att den som lät bygga och inreda rummen var oerhört välsituerad. Exempelvis är de stora väggarna klädda med tapet bestående av gyllenläder, rutor av försilvrat kalvskinn med ett pressat och målat reliefmönster. Möbler, stuckatur och tavlor är konstverk som är fascinerande att beskåda i sin detaljrikedom och finess.

Som kontrast till de väldekorerade rummen finns den ofullbordade salen som var tänkt att bli en stor bankettsal, men som aldrig blev klar. Där kan besökare få en inblick i hur en byggarbetsplats på sent 1600-tal kunde se ut. Snickarbänkar, byggställningar och verktyg finns kvar och skapar ett minst lika spännande rum som de påkostade sviterna.

När jag vandrar omkring i slottet förundras jag av skönheten och all den kunskap som möjliggjort skapandet av Skokloster. Det är en spännande resa i tid och rum.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.