Invånarna i den lilla staden San Cristóbal de las Casas i södra Mexiko har inget tjänligt dricksvatten, men massor av Coca-Cola tack vare sin läskfabrik. Diabetes är nu den näst vanligaste dödsorsaken i området.
Drickbart vatten är en bristvara i den pittoreska lilla staden som ligger 2125 meter över havet i delstaten Chiapas. En invånare berättar för New York Times (NYT) att hon har rinnande vatten bara en kort stund varannan dag, och på grund av föroreningar är vattnet så pass klorerat att det inte går att dricka.
Många hushåll i regionen tvingas köpa vatten från vattentankar, men eftersom läskfabriken i staden säljer Coca-Cola för ungefär samma priser, och läskedrycken dessutom är lättare att få tag på, dricker många Coca-Cola istället för vatten. Invånarna i San Cristóbal de las Casas dricker i genomsnitt mer än två liter läskedrycker om dagen, vilket gör dem till en av världens största läskedryckskonsumenter.
Den höga läskkonsumtionen har varit förödande för invånarnas hälsa, skriver NYT. Mellan 2013 och 2016 ökade antalet dödsfall på grund av diabetes med 30 procent, vilket betyder fler än 3000 dödsfall om året. Med tanke på att kommunen har drygt 200 000 invånare är 3000 en hög siffra. Näst efter hjärtsjukdomar är diabetes nu den vanligaste dödsorsaken, enligt tidningen.
Coca-Colafabriken som ligger i utkanten av staden använder dagligen över 1,13 miljoner liter vatten i tillverkningen, vilket de har tillstånd till från myndigheterna enligt ett flera decennier gammalt avtal, vilket har fått allmänheten att protestera. De kräver att regeringen stänger läskfabriken.
”Coca-Cola dödar oss”, stod det på plakaten under en demonstration i fjol.
– När man inser att institutioner inte tillhandahåller så grundläggande saker som vatten och sanitet, men att man samtidigt har detta företag med säker tillgång till en av de bästa vattenkällorna, det är klart man får en chock, sade Fermin Reygadas, chef för organisationen Cántaro Azul som förser landsbygden med rent vatten till NYT.
Coca-Colas representanter har sagt att företaget har svartmålats och att vattenbristen inte kan skyllas på dem. De hävdar att den snabba urbaniseringen, dålig planering och brist på statliga investeringar har fått stadens infrastruktur att falla ihop.