Är det jämställt att kvinnor sitter på nästan alla maktpositioner i statsapparaten? Självklart har många av dessa kvinnor kompetens för sina uppdrag, men ett matriarkat håller på att växa fram. Vi behöver männen också, särskilt som poliser i yttre tjänst, skriver författaren Christer Nilsson.
Sverige lider av jämlikhetsbesatthet – utan att vara jämlikt. Alla vet det: Om vi tittar på ett nyhetsprogram i SVT så ser vi den fullständiga dominansen av kvinnor på offentliga poster i statsapparaten. Det finns siffror på detta. I statsrådsberedningen är andelen kvinnor/män 60/40, i regeringskansliet 62/38, i arbetsmarknadsdepartementet 69/31, i justitiedepartementet 64/36, i finansdepartementet 56/44, i kulturdepartementet 72/28, i socialdepartementet 70/30, ja till och med i försvarsdepartementet är kvinnorna fler med 51/49. Har männen gått under jorden eller är de bannlysta? Kvinnor sitter på nästan alla maktpositioner. Det är inte jämställt. Hur har det blivit så? Självklart har många av dessa kvinnor kompetens för sitt uppdrag, men här handlar det om ett allvarligt strukturfel på samhällsnivå och inte om enstaka individer.
På Jämställdhetsmyndighetens webbplats står det: ”Jämställdhet betyder att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Jämställdhet gäller alla områden i livet. Det politiska begreppet jämställdhet markerar jämlikhet mellan könen och att könen har samma värde.”