Collie räddar 900 får från brand i Australien
Foto: Greg Wood/Getty Images


En 6-årig vallhund hyllas nu efter att ha räddat en flock får när en vägg av eld förstörde stora områden jordbruksmark i sydöstra Australien.

Tidigt på nyårsafton 2019 samlade hunden Patsy, som är en korsning mellan kelpie och border collie, in sin fårflock medan branden omringade hennes ägares gård i Corryong, Victoria. Enligt SBS News vallade Patsy de 900 fåren in i den säkraste inhägnaden på gården medan ägaren Stephen Hill bekämpade branden.

Alla utom en handfull av gårdens flock kunde räddas. Patsys snabbtänkthet, Hills organisering och eldsflammornas riktning innebar även att höbalar, ensilage, gårdshus och klippningsskjul undslapp elden.

Cath Hill, syster till Stephen Hill, filmade Patsy efter hennes enorma räddning. I filmen sitter hon på den brända marken där elden just har dragit förbi och Hill hörs säga: ”Hej Patsy, hör du fåren? Det är ditt jobb, bra gjort! Duktig flicka!”

Hill delade även bilder av Patsy, som nu kallas ”Wonder Dog” (”Underhunden”, övers anm), på Instagram: ”Det här är Patsy när hon och hennes husse har fört fåren i säkerhet på nyårsaftons morgon. Lugn som en filbunke. Patsy väntade med honom tills elden hade kommit nära nog för att bekämpas med en traktor och en vattenpump. Vilket team!”

En annan delning säger ”Och här är Patsys får, i säkerhet idag!” tillsammans med en bild som visar en rökfylld horisont bakom Patsys fårflock, som betar i lugn och ro efter räddningen.

”Det är som ett Armageddon”, sade Hill senare till Metro medan hennes bror fortsatte att kämpa mot bränderna i Corrying.

”Alla försöker bara skaffa vatten och foder till djuren, skjuta de djur som inte kan räddas, sätta upp tillfälliga inhägnader för att hålla djuren i säkerhet och släcka alla stockar och trästumpar som fortfarande brinner.”

”Det finns människor som inte har någonting kvar mer än de kläder de har på sig”, säger Hill.

Samma dag som Patsys hjältemodiga insats startade Matt Wilson från samma by en insamling via GoFundMe för att hjälpa människorna i det lugna, isolerade samhället.

”Corrying är en by med runt 1200 invånare. Något av det bästa med det här stället är avskildheten, och de ännu orörda bergen och floderna. Men det innebär också att det är lätt att bli avskuren från resten av världen”, förklarar Wilson.

”Det är också ett stort lantbruksområde, så människor bor på egendomar som inte bara är deras hem utan också deras levebröd. Det har varit högsta prioritet att bekämpa elden och att skydda så mycket som möjligt av tillgångarna, så samhället har nu stora behov att fylla.”

”Framkomligheten på vägarna är begränsad och på grund av nedfallna ledningar har vi ingen el. Telefonmottagningen är begränsad. Evakueringscentret har minimalt med toaletter. Rinnande vatten och mat håller på att ta slut.”

Insamlingen nådde över 33 000 $ (motsvarande 330 000 svenska kronor).

”Vi är en liten by, men ett stort samhälle med ett ännu större hjärta. Vi vill bara göra vad vi kan för att resa oss upp och få allt att fungera igen”, skrev Wilson.

När insamlingen avslutades den 11 januari skrev han tacksamt för att berätta hur de kommer att använda pengarna.

”33 680 $!!! Vilken fantastisk slutsumma! Jag kan inte tacka er nog för all generositet och vänliga ord.”

Målet med insamlingen var först att kunna få pengar för att området skulle kunna få nog med vatten. Men resultatet blev så mycket bättre och Wilson skriver att de nu kommer att köpa in portabla varmvattenduschar för människor som inte haft el och vatten på flera veckor. Resten av pengarna kommer att gå direkt till familjer som har förlorat sina hus.

”Jag har redan fått höra att folk kommer att köpa djurfoder, bränsle till generatorer, stängsel, arbetskraft med mera.”

En brandman arbetar för att säkra bebodda områden från skogsbränderna på Centra Coast, 100 km norr om Sydney, den 10 december 2019. Foto: Saeed Khan/©Getty Images

Wilson och Patsy är två lokala hjältar, bland många andra.

Patsy har till och med ett eget Instagramkonto: ”Patsy the Corryong Wonder Dog”, där fans kan beundra hennes trofasthet och göra donationer till samhället.

”Jag skulle ha varit körd utan Patsy. Hon har förtjänat att åka i framsätet resten av sitt liv”, sade Stephen Hill till SBS News.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.  Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.