Kvarts miljon kan tvingas evakuera
En brandman försöker begränsa en kontrollerad brand i Victoria under torsdagen. Foto: Rick Rycroft/AP/TT


Stormvarning och temperaturer på 40 grader hotar delar av redan brandhärjade områden i Australien under dagen. En kvarts miljon människor har förberetts på att de kan behöva evakueras.

I dagar har räddningstjänster över sydöstra Australien rustat för fredagen, som de fruktade skulle komma med nya svåra bränder.

Och tyvärr fick de rätt.

– Det blev som vi trodde, elden har börjat röra på sig, säger Brett Mitchell från delstaten Victorias räddningstjänst till ABC Gippsland.

Mitchell pratade om ett område, Buchan, mellan kusten och delstatens bergsområden.

– På andra ställen ser det hyfsat ut just nu, men vi får snart betydligt värre väderförhållanden under eftermiddagen, det är då bränderna blir mer aktiva.

240 000 har varnats

Myndigheterna i Victoria hade då flera timmar tidigare via sms varnat 240 000 människor att de kan tvingas evakuera.

– Om man kan ta sig ut, så borde man åka, man borde inte befinna sig i de avlägsna skogarna i vår delstat, sade Victorias räddningstjänstchef Andrew Crisp till ABC News inför den fruktade fredagen, då de värst drabbade områdena i Victoria och New South Wales väntas få temperaturer på 40 grader.

Dessutom kommer stormvarningar över samma område, vindar som skulle försvåra brandbekämpningen avsevärt. Under dagen väntas regn över Melbourne – men över East Gippsland och längre nordöst, områdena som är värst drabbade, väntas nederbörden bli mindre. De få droppar som eventuellt kommer, runt tio millimeter, är inte på långa vägar tillräckliga.

Stad på Kangaroo Island isolerad

På Kangaroo Island i South Australia är en stad, Kingscote, isolerad efter flera bränder under natten. Räddningstjänsten hoppas kunna öppna vägar till orten under fredagen.

– Vi var tvungna att under natten evakuera brandmännen som befann sig i Emu Cove. Våra räddningsarbetare fick ingen vila under natten, men vi måste fortsätta. Vädret har inte blivit bättre och bränderna kommer fortsätta brinna, säger Ian Tanner på räddningstjänsten South Australian Country Fire Service till ABC News.

– Under dagen ska vi försöka jobba hårt för att öppna vägarna om de är tillräckligt säkra och så måste vi få upp elledningarna också. Turister och andra som inte måste vara på ön kommer inte att få det bekvämt i dag.

(TT)