Ledande expert: Australiens bränder är inte orsakade av klimatförändringar
En brandman bekämpar en brand söder om Nowra, Australien, den 5 januari, 2020. Foto: Peter Parks/AFP via Getty Images


Bränderna i Australien har orsakats av ökade mängder bränsle, inte klimatförändringar, enligt forskaren David Packham, som är expert på skogsbränder.

Packham, som tidigare mottagit Order of Australia och varit expert på skogsbränder för Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), varnade delstaten Victorias inspektorgeneral för krishantering för fem år sedan att ”en katastrofal skogsbrand kommer att ske” om brandmålet för den årliga bränslereduktionen på fem procent inte dubbleras eller trefaldigas.

Sedan dess har bränslemängderna nått sin farligaste nivå på tusentals år, tillägger Packham.

Packhams förutsägelse har slagit in då Australien nu kämpar med enorma skogsbränder runt om i landet. Sammantaget på sex delstater har över 6.3 miljoner hektar bränts. Som jämförelse gick 800 000 hektar åt i bränderna i Kalifornien 2018, rapporterar BBC.

Åtminstone 25 personer har dött i de här bränderna, rapporterar News Corp.

I en intervju med 2GBs Jane Marwick i december 2019 sade Packham att han var överraskad att höra före detta brandchefer lägga skulden för Australiens förödande skogsbränder på klimatförändringar.

– Vem som helst som vet någonting om principerna, och lite om vetenskapen bakom skogsbränder, vet att så inte är fallet. Jag kan inte förstå att de säger saker som de inte tror på bara för att stärka en semi-religiös myt om klimatförändring.

Enligt Packham är bränsle den viktigaste delen i en skogsbrand; mängden bränsle avgör hur våldsam branden blir och dess hastighet. Andra faktorer är varmt, torrt, blåsigt väder och antändningar.

– Till exempel är det mycket varmt och mycket torrt, och ibland mycket blåsigt i mitten av Australien. Men där finns inget bränsle. Då och då finns där bränsle efter ett mycket bra år när det har varit mycket regn. Nästa år kommer att bli ett problem i Australiens mitt och det kommer att bli stora bränder där, eftersom det nu åtminstone finns bränsle, säger han.

Han tillägger att det att bränna är det mest ”ekonomiska sättet att kontrollera bränslet på Australiens stora ytor”, som ”kontrollerades mycket bra av Australiens ursprungsbefolkning”.

Men Philip Zylstra, docent vid Wollongong University´s center för hållbara ekosystemlösningar, sade till The Sydney Morning Herald att bränslemängder och statens skötsel inte var ansvarigt för bränderna eftersom ”mer [bränning] har gjorts under det senaste årtiondet än på många, många årtionden”.

Zylstra tillade att ökad bränning av bränsle istället skulle svepa in städer och byar i rök och skapa ”stora risker” för skador på egendom, liksom dödsfall.

Packham sade till 2GB att traditionella sätt att bränna inte omfattade svedjebränning av marken utan att driva fram små eldar över ytan, utan att skada trädkronorna.

– Man kanske gör ett område och kanske gör säg 70 procent av området, så det är 30 procent av området dit större djur bara kan gå och vara tills branden har gått förbi, säger han

Shane Fitzsimmons, ledamot i NSW Rural Fire Service, sade den 8 januari att ett hinder för att äventyra bränslereduktionen var vädret.

Han tillade också att alltmedan brandsäsongen förlängs har vi ”ett krympande fönster med möjlighet” till gynnsamma eldningsperioder. Fitzsimmons tror att det att bränna bränslet ”absolut är en viktig faktor när det handlar om brandbekämpning och att hantera brand i landskapet, men det är inte en patentlösning”, rapporterar SBS News.

Förra månaden skyllde New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian på mordbrännare, blixtnedslag, ovanligt varmt väder, nedfallna kraftledningar, bilkrockar och förlängd torka som orsaker till de australiensiska bränderna, rapporterar nyhetsbyrån the Australian Associated Press.

Den 7 januari utfärdade Victorian Aboriginal Heritage Council ett uttalande där de bad invånare i delstaten Victoria att arbeta med ursprungsbefolkningen i hantering av skogsbränder.

– Vi måste arbeta tillsammans med alla invånare i Victoria för att säkerställa att hanteringen är lyhörd och genomförbar, sade ordförande Rodney Carter.

Scott Morrison, Australiens premiärminister, sade den 5 januari att han kommer att träffa alla ledare för delstaterna för att diskutera att röja mer land och utföra mer faroreducerande bränning, vilka helt har ”letts och övervakats av delstaternas regeringar”.

Australian Associated Press bidrog till rapporteringen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.