Törstig koala ber cyklist om vatten – videon blir viral
Foto: ©Instagram skärmavbild/bikebug2019


Anna Heusler i Adelaide, South Australia, gör regelbundet cykelturer ut på landsbygden, som härjats av bränderna. Här har levnadsmiljöer för vilda djur, som koalor, kängurur och andra sårbara arter blivit förstörda av elden. På en av cykelturerna fick hon ett ovanligt möte som ledde till något helt oanat.

Det var i december 2019 som Heusler fick ett överraskande möte med en mycket törstig koala som hejdade henne på vägen. Koalan bad om vatten och Heusler passade på att filma. Videon, som hon sedan lade ut på Instagram, spreds snabbt.

Den här dagen låg temperaturen på 42 grader Celsius. Heusler var ute tillsammans med ett tiotal andra cyklister när de såg en koala på vägen. Hennes första reaktion var att försöka få koalan tillbaka in i skogen.

– Vi stannade för att hjälpa koala av vägen så att den inte skulle bli påkörd av bilar, sade hon till CNN.

Hon var överraskad eftersom koalor brukar hålla sig borta från människor.

– Koalan gick snabbt fram till mig. Den var uppenbarligen mycket törstig. När jag gav honom att dricka ur en av flaskorna klättrade han upp på min cykel, säger hon.

Hon kände för den uttörstade koalan och de gav honom så mycket vatten de kunde och hjälpte honom sedan av vägen och i säkerhet, berättar hon för 7 News Sunshine.

Foto: ©Instagram skärmavbild/bikebug2019

Bränderna i södra Australien, särskilt Victoria och New South Wales har hittills påverkat upp till 500 000 vilda djur och har nu spritt sig till områden som tidigare har ansetts vara viktiga, säkra ställen för koalor. Ett av dem är Kangaroo Island utanför Adelaides kust, där en betydelsefull, sjukdomsfri koalapopulation har funnits.

– Risken för utrotning har ökat avsevärt, säger John Woinarski, professor vid Charles Darwin University, specialist på utrotningshotade arter till ABC News.

Heusler har dragit nytta av den tillfälliga uppmärksamheten och lyft fram koalornas tillstånd, liksom de som räddar dem och kämpar mot bränderna.

– Det är en stor tragedi för Australien. Det brinner helt utom kontroll. Jag hoppas att den här händelsen hjälper till att sprida medvetenhet. Brandmännen är de sanna hjältarna, inte jag, säger den djurälskande Anna Heusler.

Den 9 januari hade hon samlat in nära 30 000 $ (motsvarande 303 000 svenska kronor) i sin kampanj för att stödja Adelaide Koala Rescue ”som gör ett otroligt jobb för att rädda och ta hand om över 110 koalor som har skadats i bränderna i Adelaide Hills och lider av uttorkning” skriver hon på sin GoFundMe-sida.

En Facebook-följare som följer händelserna från en annan del av världen är tacksam för initiativet och kommenterar: ”Det är mycket frustrerande att se alla stackars djur som lider på andra sidan jorden. Nu känner jag mig lite lugnare efter att ha hjälpt den här organisationen härifrån. Tack så mycket för att ha startat en så fantastisk hjälp! Vi behöver fler människor som du för att göra världen bättre”

Även om alla bränder skulle upphöra idag, vilket inte är troligt med tanke på de höga temperaturerna och vindarna, så ser det illa ut för koalorna. Australiens miljöminister Sussan Ley sade till ABS News radioprogram AM att 30 procent av landets koalapopulation redan har gått förlorad. Det kommer att bli en stor utmaning att försöka hitta passande livsmiljöer för de koalor som överlevt. Det blir också en förlust i genetisk diversitet.

Här finns Anna Heuslers video av mötet med koalan.

Tillägg av Eva Sagerfors.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.