Ny rök stiger över brandhärjat Australien
Räddningsarbetare har de senaste dagarna jobbat med förebyggande arbete inför de kommande befarade bränderna. Foto: Michael Currie/AP/TT


Efter några relativt lugna dagar i Australien har bränderna, och röken från dem, börjat blossa upp igen.

– Vi ber folk att vara beredda, vi kommer att få se akut brandfara över stora områden, säger New South Wales brandchef Shane Fitzsimmons.

Premiärminister Scott Morrison uppmanar turister att stödja drabbade och inte avboka några resor.

Brandrök fyllde på onsdagen åter luften över Sydney, Melbourne och Canberra. Röken är en föraning om vad som kommer under torsdagen och fredagen, då temperaturen över hela sydöstra Australien väntas stiga över 30 grader, på många platser en bra bit över 35.

I huvudstaden Canberra befaras röken åter försämra luften rejält och myndigheterna delade på onsdagen ut tusentals ansiktsmasker till invånarna. De varnar dock för att maskerna inte är ett heltäckande skydd och att invånarna i möjligaste mån bör avstå från luftkonditionering, trots att staden spås få 39 graders värme på fredag.

I Victoria rapporterade myndigheterna att antalet döda på grund av bränderna i delstaten stigit till tre. Det senaste dödsfallet inträffade i fredags, då en frivillig brandman omkom i en bilolycka på väg mot en brand, rapporterar ABC.

Kändisar samlar pengar

Samtidigt som landet rustar för de kommande dagarnas värmeböja och svåra förhållandena kommer fler och fler kända ansikten till Australiens hjälp. Kändisar som Elton John och Chris Hemsworth har lovat att skänka en miljon dollar vardera till de nödställda.

– Ni borde alla vara förstummade inför vad brandmännen gör, sade Elton John under en konsert i Sydney på tisdagskvällen, innan han sade att han skulle donera motsvarande drygt nio miljoner kronor.

Flera inhemska kändisar följde genast efter, cricketikonen Shane Warne auktionerar ut ägodelar till förmån till brandoffren och tennisstjärnan Ashley Barty donerar alla sina prispengar i en pågående turnering i Brisbane.

Hjälpa drabbade

Ekonomin var även i fokus när premiärminister Scott Morrison på onsdagen besökte Kangaroo Island, landets tredje största ö. En tredjedel av all mark har brunnit på ön som är nästan lika stor som Gotland och Öland tillsammans. Även där fruktar invånarna nya bränder under de kommande dagarna, men de fruktar även framtiden.

Bränderna har gått hårt åt den för ön så viktiga turistnäringen, rapporterar nyhetsbolaget ABC. Många hotell, vandrarhem och andra företag inom branschen berättar om hur kunder avbokat sina resor, även resor planerade först om flera månader.

Morrison uppmanar nu enligt mediebolaget SBS australierna att inte avboka sina resor, eller åtminstone vänta med att ställa in dem.

– Eller ännu hellre, om du har möjlighet till det, låt dem (boendena) behålla pengarna. Om du har bokat ett rum och nu vill ha tillbaka pengarna så kan du hjälpa de drabbade, sade Morrison.

Och till resten av världen sade han:

– Australien är öppet, Australien är fortfarande ett fantastiskt ställe att komma till och njuta av semestern på.

(Martin Yngve/TT)