Brister i arbetsmiljön och olaglig arbetskraft i byggbranschen
Arbetsmiljöverket hittade brister i arbetsmiljön vid många byggarbetsplatser vid oanmälda inspektioner. Foto: Mia Åkerström


Ungefär 50 av 100 inspekterade företag på byggarbetsplatser har brister i arbetsmiljön. Samtidigt förekommer det även ett flertal fall olaglig arbetskraft. Det visar en myndighetsgemensam insats mot byggbranschen.

Under två veckor genomförde Arbetsmiljöverket tillsammans med Skatteverket och polisen nyligen oanmälda inspektioner vid byggarbetsplatser runt om i landet.

Bristande fallskydd

Arbetsmiljöverket konstaterar att en del brister på arbetsplatserna var så allvarliga att det omedelbart ledde till förbud mot arbete.

– Vi har fått ge påfallande många förbud mot arbete på hög höjd, där det har saknats fallskydd och finns en omedelbar risk att falla ner. Det är upprörande och lite förvånande att de här företagen inte förstår bättre än så. Ingen ska behöva skadas eller dö av sitt arbete, säger Arne Alfredsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Totalt upptäckte man 110 brister i arbetsmiljön. Utövar bristande fallskydd rör det sig om brister vid hantering av kemikalier, farliga maskiner och arbetare som riskerar att andas in ohälsosamt damm.

Saknade arbetstillstånd

Under inspektionerna kontrollerade polisen drygt 200 personer. Det visade sig att 25 av dessa saknade rätt att arbeta i Sverige. Flera av dem har utvisats och förbjuds att återvända till Sverige de närmaste tre åren.

– Den här gången var det flera arbetare från Ukraina som saknade tillstånd att arbeta här, mycket tyder på att det är organiserat, säger polisöverintendent Per Wadhed från Polismyndigheten, i pressmeddelandet.

– Byggbranschen har en stor mängd underentreprenörer och den här insatsen visar att det finns problem. Därför är det viktigt att vi myndigheter fortsätter att jobba tillsammans för att störa de oseriösa företagen från flera håll.

Brister i personalliggaren

Efter att Skatteverket kontrollerade ett stort antal företag på byggarbetsplatserna visade det sig att 40 av dem hade brister i personalliggaren.

Sedan några år tillbaka genomförs myndighetsgemensamma kontroller för att motverka kriminalitet i arbetslivet. Sedan 2018 har drygt 4 500 gemensamma kontroller genomförts.

De myndigheter som deltar i samarbetet är Arbetsmiljöverket, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Skatteverket, Polismyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.