Flera viktiga ledare för grova brottsnätverk greps under 2020
Det kommande halvåret kommer 60-70 personer att åtalas för grova brott kopplade till skjutvapenvåldet och gängkriminaliteten i Stockholm. Foto: Epoch Times. Arkivbild.


Sedan kommunikationsverktyget Encrochat knäcktes i början av förra året har polisen kunnat ta del av krypterad kommunikation mellan kriminella. Tack vare den bevisningen har totalt 125 fängelseår utdömts i Stockholmspolisens utredningar. Och det är bara början.

Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, säger i ett pressmeddelande att det kommer fler åtal och stora rättegångar om allvarlig brottslighet det kommande halvåret. Och i flera fall är det ledande nätverkspersoner som är häktade.

Ett flertal åtal och rättegångar om allvarlig brottslighet som mord, mordförsök, förberedelse till mord, allmänfarlig ödeläggelse, synnerligen grova narkotikabrott och människorov är att vänta framöver.

Det kommande halvåret kommer dessutom sextio-sjuttio personer att åtalas för grova brott kopplade till skjutvapenvåldet och gängkriminaliteten i Stockholm.

– Bevisläget i utredningarna ser bra ut. Polisen har bland annat kunnat ta del av krypterad kommunikation mellan kriminella efter att krypteringen av kommunikationsverktyget Encrochat knäcktes i början av året, säger regionpolischef Mats Löfving i Stockholm, i pressmeddelandet.

– Genom verktyget har vi hittat bevisning för att mord och mordförsök har anstiftats av ledande personer och sedan utförts av andra.

I vanliga fall är det svårt att styrka vem som ligger bakom planeringen av mord och mordförsök men Encrochat har förbättrat möjligheten att komma åt organisatörer och huvudmän och inte bara dem som utför brottet.

Enligt Löfving är det nu viktigt att se till att stoppa tillväxten av unga till de kriminella gängen och att de som vill lämna den kriminella världen får möjlighet till det.

Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: