Oanmälda inspektioner hos bilverkstäder, biltvättar och andra bilvårdsföretag avslöjade illegal arbetskraft, farlig arbetsmiljö och misstänkt utnyttjande av människor.
Under de senaste två veckorna har Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Skatteverket gemensamt genomfört oanmälda inspektioner hos ett 80-tal bilverkstäder, biltvättar och andra bilvårdsföretag runtom i landet.
”Inte ovanligt att vi hittar sängar”
Resultatet var nedslående, över hälften av företagen, sex av tio, hade brister i arbetsmiljön, illegal arbetskraft och även arbetare som bor på arbetsplatsen.
– Det är dålig kontroll på kemikalier och vi har hittat obesiktigade lyftanordningar och tryckkärl som kan vara rena dödsfällor, säger Arne Alfredsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket, i ett uttalande.
– Vi ser också att dålig arbetsmiljö ofta hänger samman med utnyttjande av människor, det är inte ovanligt att vi hittar sängar och annat som tyder på att man bor på arbetsplatsen.
Under inspektionerna upptäcktes över 250 olika arbetsmiljöbrister. De vanligaste rör hantering av kemikalier, lyftanordningar och tryckkärl. I ett 20-tal fall togs beslut om omedelbart förbud att använda utrustningen.
Saknade arbetstillstånd
– Det är tyvärr så att det fortfarande är personer som arbetar i den här branschen fastän de inte har rätt att arbeta i Sverige. Den här gången var det elva personer och vi hade ett fall av misstänkt människohandel, säger Johan Winberg, poliskommissarie på Polismyndigheten.
Även personalliggare granskades för att upptäcka svart arbetskraft och människor som riskeras att utnyttjas. Elva personer saknade arbetstillstånd och åtta togs till förvar av polisen.
– Den här gången mötte vi återigen personer som tvättar bilar under mycket oklara anställningsförhållanden, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.
De senaste åren har kampen mot oseriösa arbetsgivare trappats upp, med fler och gemensamma kontroller och oanmälda inspektioner i branscher där arbetsolyckor och regelbrott är vanliga.
– Vi myndigheter har intensifierat vårt arbete mot de oseriösa företagen, men det räcker inte. Alla som köper varor och tjänster måste ta ansvar. När det är för billigt, och man kanske inte får kvitto, då bör man fundera över om det är där man ska tvätta eller serva sin bil, säger Arne Alfredsson.
Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.