Antony Blinken besöker Danmark
USA:s utrikesminister Antony Blinken besöker Danmark på väg till Arktiska rådets möte på Island senare i veckan. Arkivbild. Foto: Andrew Harnik/AP Photo/Andrew Harnik


För andra gången på ett år får Danmark besök av en amerikansk utrikesminister och återigen väntas Arktis stå i fokus.

Utrikesminister Antony Blinken ska under måndagen träffa bland andra Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S), utrikesminister Jeppe Kofod (S) och drottning Margrethe i Köpenhamn.

– USA är vår viktigaste säkerhetspolitiska allierade i dag. Det är garanten för hela rikets säkerhet – såväl Grönland och Färöarnas som resten av Danmarks. Och det är den säkerheten som är fundamentet för vårt välstånd, för vår frihet, säger Jeppe Kofod i en intervju med Jyllands-Posten inför besöket.

Efter Danmarksbesöket åker Blinken vidare till Island för att delta på ett möte med Arktiska rådet och därefter till Grönland.

(TT-Ritzau)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.