Alexandra De Paoli: Så hjälper våra bittra örter matsmältningen


Bittert är sällan en smak vi längtar efter, men faktiskt är det just sådana örter som vi skulle behöva mer av, enligt örtterapeuten Alexandra De Paoli. Bittra örter som till exempel gråbo, malört och rölleka kan hjälpa matsmältningssystemet.

I de traditionella örtagårdarna här i norr fanns främst örter som hjälpte mot hosta eller för matsmältningen, berättar Alexandra De Paoli i Yles artikel.

Bitterämnet gör gott för hela matsmältningen, men i dagens kultur föredrar vi sött och salt. Så för magens skull borde vi lägga till mer av det bittra.

Bitterörternas verkan

Saliven hjälper matspjälkningen och det bittra ämnet stimulerar produktionen av saliv. Förutom bitterämnet innehåller många matsmältningsörter eteriska oljor och flavonoider. De här olika ämnena samverkar och kan lösa kramper och underlätta matsmältningen på olika sätt.

Anis och kummin är mindre bittra, men har också effekt för matsmältningen. Foto: Eva Sagerfors

”Bitterte” vid behov eller som kur

Örterna kan hjälpa vid problem som förstoppning, trög mage, väderspänning, dåligt smält mat, kramper i gallgångarna och även vid mensvärk.

Drick te på bittra örter så fort behovet kommer. Tinktur fungerar också bra. Ta en tesked i ett halvt glas vatten. Alternativt kan man tugga på en färsk eller torkad bit av örten.

Den som har kroniska problem med förstoppning eller magvärk kan dricka bitterté som en kur. Drick då tre koppar om dagen i två veckor. Gör därefter uppehåll i en vecka, följt av en ny tvåveckorskur. Efter fyra kurperioder behöver kroppen få vila.

Alexandra poängterar att örter med medicinsk effekt, precis som andra läkemedel, kan överdoseras.

Blanda eget bitterte

Passa på att samla in av örterna under växtsäsongen. Torka och förvara för att ha nytta av dem under hela året. Lägg örterna luftigt för att torka, på något nät eller på ett lakan. De ska inte utsättas för direkt solljus. Samla ihop dem när de är helt torra och förvara dem mörkt och lufttätt.

Bittra örter: malört, gråbo, mattram, rölleka, åbrodd, pepparmynta och gåsört.

Mindre bittra, men med liknande effekt: fänkål, anis, kummin och kamomill.

Blanda ditt te efter egen smak.

Tillagning av örtte, enligt Alexandra. Foto: Eva Sagerfors

Gör så här

Torkade örter: 2 tsk torkad ört till 2,5 dl kokhett vatten. Låt dra under lock i 5 minuter och sila sedan av.

Hårda växtdelar: 1 tsk till 2,5 dl vatten. Låt koka i 10 minuter, sila sedan av.

Alexandra tipsar om att mosa till örten i mortel först.

Matnyttigt om några av de bittra

De bittra örterna kan ha olika verkan.

Malört

Smaken är starkt bitter och risken är därför liten att man skulle ta för mycket av den. Thujon, som finns i malört är lite giftigt och hallucinogent.

Te på malört är bra mot förstoppning, gaser i magen och för att hjälpa att smälta fett och kolhydrater. Den verkar kramplösande på glatt muskulatur och i gallgångarna.

Malört är riktigt bitter. Foto: H. Zell/Wikimedia Commons

Åbrodd

Åbrodd doftar kryddigt och citrus. Den är bra för gallan, vid gallsten eller vid svårighet att smälta fett.

Pepparmynta

Den goda smaken gör pepparmyntste till en god matsmältningsmedicin. Servera en kopp efter maten.

Kamomill

Kamomillen är mycket användbar. För magen är den bra vid magkatarr och magsår. Den är lugnande och läker.

Alexandra De Paoli berättar om örters användning. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.