loading

I en sallad kan man få med något från alla de fem smakerna. Foto: Jill Wellington
I en sallad kan man få med något från alla de fem smakerna. Foto: Jill Wellington
Hälsa

Dina smaklökar kan leda dig till bättre hälsa

Conan Milner

När man tänker på en välbalanserad måltid tänker man oftast på nyttiga grönsaker, en bra proteinkälla och en lagom stor portion. Men det finns en till viktig sak: smaken. Det är naturligt att välja mat som smakar gott, och om man lär sig att kombinera smaker rätt kan man också förbättra hälsan.

I alla äldre medicinska läror har smak en central betydelse. Smaken på ett livsmedel eller en ört är inte bara till för vår tillfredsställelse (eller avsky). Den ger också en hint om vad maten kommer att göra i kroppen.

Tänk på vad som händer i munnen när du smakar på en citron. Din lever och gallblåsa reagerar med en liknande spasm när de träffas av något surt. Det här stimulerar gallan, vilket i sin tur hjälper kroppen att bryta ner fett mer effektivt. Fet och friterad mat gör levern trög. En puff av något surt kan sätta fart på det här ofta överbelastade organet.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading

I en sallad kan man få med något från alla de fem smakerna. Foto: Jill Wellington
I en sallad kan man få med något från alla de fem smakerna. Foto: Jill Wellington
Hälsa

Dina smaklökar kan leda dig till bättre hälsa

Conan Milner

När man tänker på en välbalanserad måltid tänker man oftast på nyttiga grönsaker, en bra proteinkälla och en lagom stor portion. Men det finns en till viktig sak: smaken. Det är naturligt att välja mat som smakar gott, och om man lär sig att kombinera smaker rätt kan man också förbättra hälsan.

I alla äldre medicinska läror har smak en central betydelse. Smaken på ett livsmedel eller en ört är inte bara till för vår tillfredsställelse (eller avsky). Den ger också en hint om vad maten kommer att göra i kroppen.

Tänk på vad som händer i munnen när du smakar på en citron. Din lever och gallblåsa reagerar med en liknande spasm när de träffas av något surt. Det här stimulerar gallan, vilket i sin tur hjälper kroppen att bryta ner fett mer effektivt. Fet och friterad mat gör levern trög. En puff av något surt kan sätta fart på det här ofta överbelastade organet.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024