Så används lakritsrot för hälsan
Lakritsrot och lakritsgodis. Foto: gate74 (t v), Hanna Stolt (t h)


Vi känner alla till lakrits, men vad det kan användas för är lite av ett mysterium. Lakrits används i så gott som varenda kinesiskt örtrecept (och det finns tusentals) eftersom det är känt för att ”harmonisera receptet”.

Vad menas med det? På grund av att lakrits kan förbättra blodet (förbättra det genom att kickstarta blodet och energin), så främjar det matsmältningskanalens absorptionsprocess av örterna i receptet. Forskare har studerat den här processen i åratal och även om forskare inte till fullo förstår ”varför” lakrits gör det den gör, så är det känt att det fungerar.

Lakritsrot ”harmoniserar” örtblandningar genom att hjälpa mag- tarmkanalen. Lakritsrot (Glycyrrhiza glabra) har använts för att behandla magsår, den har antioxidativ verkan (roten innehåller flavonoider), innehåller aminosyror som hjälper till att bygga friska celler och muskler, och behandlar luftvägsinfektioner, virusinfektioner och halsont. Fantastiskt nog så klassas den som en adaptogen, och hjälper kroppen att hantera stress. Vilken mångsidig kinesisk ört!

Blomställning av lakritsrot, Glycyrrhiza glabra. Foto: Pharaoh han/CC BY-SA 3.0

Det är viktigt att känna till att det är bättre att använda hela örten snarare än kemiska ämnen som isolerats från örten eftersom alla örtens beståndsdelar tillsammans ger den önskade effekten. Än en gång är vi tillbaka till ”harmoni”.

Cathy Margolin är utbildad inom orientaliska örter, licentierad akupunktör och grundare av Pacific Herbs.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.