Alexandra De Paoli: Läk ärr med naturlig hjälp
Örtterapeut, journalist och fotograf med stor kärlek till allt som växer
Vallört kan läka ärr, eller åtminstone få dem att synas mindre och bli mindre känsliga för beröring. Foto: Alexandra De Paoli


Jag fick en fråga om växter som kan hjälpa till att läka ärr. Här kommer svaret:

Vallört (Symphytum officinale) kan läka ärr, eller åtminstone få dem att synas mindre och bli mindre känsliga för beröring. Vallört är ganska vanlig i gamla trädgårdar, och sprider sig lätt när den väl etablerats. Det går lika bra med vallört, fodervallört och uppländsk vallört. Det är den kraftiga pålroten på växten man använder.

Vallört, ur Jacob Sturm: Deutschlands Flora in Abbildungen (1796).

Gräv upp rötterna tidigt på våren eller sent på hösten. 
Tvätta dem rena och skär dem i små bitar.
Torka dem i ugnen på 40° eller i svamptork.

Man kan också köpa torkad vallörtsrot.

Tinktur på vallört

Det här behövs

½ dl torkad rot från vallört

Glycerin

Gör så här

Stöt ½ dl torkade rötter i mortel. Lägg rötterna i en glasburk och häll på 2 dl 70 %-ig glycerinblandning (se nedan). Sätt på locket och låt blandningen stå i en månad.

Sila bort rötterna och häll tinkturen i en glasflaska. Håller i ca 4 år.

Foto: Alexandra De Paoli

70 % glycerinblandning gör du så här:

Koka upp vatten och låt koka utan lock i 5 min. Blanda 7 delar glycerin (finns på apoteket) med 3 delar kokt vatten. Rör om.

När du ska använda tinkturen gör du så här:

Blanda 1 tsk vallörtstinktur och en tsk vatten i en äggkopp eller liten skål. Badda ärret med blandningen 2 ggr/dag.

I salva

Du kan också röra ner en matsked av tinkturen i en 60 ml-burk ringblomssalva eller bivaxsalva (finns i hälsokostaffären eller gör en egen). Smörj ärret 2 ggr/dag med salvan.

Du kan också smörja ärret med nyponfröolja som är känd för att kunna reparera skadad hud. Doftsätt gärna oljan med några droppar eterisk olja från neroli som också är bra till att laga skadad hud.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Texten publicerades ursprungligen på Alexandras hemsida

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.