loading





Vackra blommor i maten kan göra oss mer närvarande när vi äter. Foto: Eva Sagerfors
Vackra blommor i maten kan göra oss mer närvarande när vi äter. Foto: Eva Sagerfors
Mat

Alexandra De Paoli: Ätliga blommor gör gott för kropp och själ

Eva Sagerfors

Det finns en mängd ätliga blommor runt omkring oss. Förgyll dagen med några blommor i måltidsdrycken, blanda färgglada blommor i salladen eller smycka sommartårtan. Alexandra De Paoli berättar hur nyttigt det är för själen att äta blommor, och bjuder på två recept.

En enda vacker blomma i karaffen på bordet gör verkligen det lilla extra. Tänk en sallad med ringblomsblad, gurkört och indiankrasse. Det piggar upp även om vädret inte är strålande.

Rosen kan pryda drycken, men det går också att göra saft av den. Foto: Eva Sagerfors

”Att äta blommor ger en stark signal till kroppen: ’Nu bjuder jag dig på något av det värdefullaste som finns i matväg’”, skriver Alexandra för Yle.

Och visst är det vackert med en sommartårta med rosenblad, violer och kaprifol. Enligt Alexandra borde vi äta blommor så ofta som möjligt medan de blommar.

För närvaron och aptiten

Det är inte bara vackert att se på blommorna, utan de får oss också att stanna upp och vara mer närvarande under måltiden. Det gör gott för själen.

Själv lägger hon gärna ätliga blommor i matlådan. Då äter hon långsammare och uppmärksammar maten på ett annat sätt, skriver hon.

Det går inte att skyffla i sig en sallad som är full av blommor; man måste stanna upp några sekunder och känna hur de känns.

- Alexandra De Paoli, örtterapeut

De som har svårt att få en bra måltidsmiljö i sitt yrke kan lyfta matupplevelsen genom att lägga några blad och blommor som är ätliga i maten, säger hon till Epoch Times. Har man tidsbrist kanske hjärnan inte ens hinner förstå att man äter lunch och då kan detta göra skillnad.

– Hjärnan hajar till av den bilden av maten, och det går inte att skyffla i sig en sallad som är full av blommor; man måste stanna upp några sekunder och känna hur de känns.

Blommorna kan bli ett samtalsämne vid bordet, och även hjälpa den som har dålig aptit.

– Man får en annan upplevelse, maten talar till en på ett annat sätt.

Välja blommor

Hemodlade eller vilda blommor är förstås det säkraste, då vet du att de inte har blivit besprutade med insektsgift. Om du har en köpt planta du vill ta blommor av så tipsar Alexandra om att lämna de första blommorna och vänta på de nya, som ju inte har blivit besprutade. 

28 ätliga blommor

Begonia, Broccoliblom, Dillblommor, Doftgeranium

Fläderblom, Fuchsia, Fänkålsblom, Gurkört

Indiankrasse, Kamomill, Kaprifol, Korianderblommor

Krasseblomman går att äta. Foto: Eva Sagerfors

Lavendel, Lökblommor – har en söt och lökig smak

Myntablommor, Myskmadra, Pelargon, Penséer

Ringblomma, Rosor, Rödklöver

Ringblomman lyser upp. Foto: Eva Sagerfors

Solrosor, Squashblomma, Styvmorsviol, Syren

Temyntablommor, Tusensköna, Viol

Se upp för giftiga blommor

Ta bara de blommor du är säker på att de är ätliga. I trädgården finns flera giftiga blommor, som fingerborgsblomma, stormhatt, klematis, sippor, alla vårlökar och pioner.

Alexandras blomstersmör

”Blommorna ger blomstersmöret både färg, textur och smak - helt enkelt en förhöjd upplevelse!”, skriver Alexandra i sin artikel för Yle.

De flesta av oss är nog vana vid örtsmör, alltså hackade färska örter som man blandar med smör, formar till en rulle och kyler. På klassiskt vis skär man sedan skivor som får smälta på den varma maten.

Örtigt smör till maten. Foto: Eva Sagerfors

Prova att göra samma rulle med ätbara blommor i, eller gör det ännu enklare och rör ihop smöret och bred på en smörgås.

Det här behöver du

En bit smör

En näve ätliga, smakrika blommor

Gör så här

Det är lättast med varmare smör, så låt det stå framme i rumstemperatur.

Hacka blommorna (ringblommor behöver inte hackas). Rör ihop blommorna och smöret.

Låt blomstersmöret stå kallt så att det stelnar.

Bred på smörgåsen eller kexet, eller lägg en klick på den varma potatisen.

Blommor i smöret piggar upp. Foto: Eva Sagerfors

Romantiska lavendelskorpor

Lavendeln ger en fin smak till skorporna. Om det inte finns en planta i närheten så går det bra att köpa torkade lavendelblommor i hälsokostaffären.

”Lavendeln harmonierar fint med den mörka chokladen och de rostade hasselnötterna och resultatet blir härligt romantiska skorpor som man kan äta många av utan att känna sig däst!” skriver Alexandra i sin artikel för Yle.

Det här behöver du

100 g smör

100 g hasselnötter

100 g mörk choklad, 70 procent kakao

4 msk lavendelblommor, torkade

4 st ägg

3 dl socker

6 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Gör så här

Sätt på ugnen, 175 grader C.

Låt smöret smälta i en kastrull. Tag sedan av spisen och låt svalna.

Grovhacka nötterna och rosta dem på en plåt i ugnen. Efter 6-8 minuter bör de ha fått färg, ta då ut dem och låt svalna.

Separera äggulorna och äggvitorna i varsin skål. Börja med att vispa äggvitorna tills skummet blivit fast. Häll sockret över gulorna och vispa till en porös smet.

Rör ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver i skålen med gulor och socker.

Vänd sedan ner äggvitan, försiktigt.

Häll i smöret. Rör om.

Tillsätt nötter, choklad och lavendelblommor. Rör eller knåda. Degen ska vara lös och lite kladdig.

Dela i sex delar och rulla till korvar. Lägg tre korvar på varje plåt. Ta lite mjöl på handen och platta till dem lite.

Grädda i 15 minuter i mitten av ugnen. De ska börja få lite färg.

Skär dem medan de är nygräddade. Skär sneda bitar, ungefär 2 cm breda. Det blir bäst med en vass kniv.

Lägg de skorpor som blir över i en lufttät burk. Då håller de länge.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

 

Mannen köpte ett hus – visste inte att han fick en hund på köpet

Slav under kommunismen

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading





Vackra blommor i maten kan göra oss mer närvarande när vi äter. Foto: Eva Sagerfors
Vackra blommor i maten kan göra oss mer närvarande när vi äter. Foto: Eva Sagerfors
Mat

Alexandra De Paoli: Ätliga blommor gör gott för kropp och själ

Eva Sagerfors

Det finns en mängd ätliga blommor runt omkring oss. Förgyll dagen med några blommor i måltidsdrycken, blanda färgglada blommor i salladen eller smycka sommartårtan. Alexandra De Paoli berättar hur nyttigt det är för själen att äta blommor, och bjuder på två recept.

En enda vacker blomma i karaffen på bordet gör verkligen det lilla extra. Tänk en sallad med ringblomsblad, gurkört och indiankrasse. Det piggar upp även om vädret inte är strålande.

Rosen kan pryda drycken, men det går också att göra saft av den. Foto: Eva Sagerfors

”Att äta blommor ger en stark signal till kroppen: ’Nu bjuder jag dig på något av det värdefullaste som finns i matväg’”, skriver Alexandra för Yle.

Och visst är det vackert med en sommartårta med rosenblad, violer och kaprifol. Enligt Alexandra borde vi äta blommor så ofta som möjligt medan de blommar.

För närvaron och aptiten

Det är inte bara vackert att se på blommorna, utan de får oss också att stanna upp och vara mer närvarande under måltiden. Det gör gott för själen.

Själv lägger hon gärna ätliga blommor i matlådan. Då äter hon långsammare och uppmärksammar maten på ett annat sätt, skriver hon.

Det går inte att skyffla i sig en sallad som är full av blommor; man måste stanna upp några sekunder och känna hur de känns.

- Alexandra De Paoli, örtterapeut

De som har svårt att få en bra måltidsmiljö i sitt yrke kan lyfta matupplevelsen genom att lägga några blad och blommor som är ätliga i maten, säger hon till Epoch Times. Har man tidsbrist kanske hjärnan inte ens hinner förstå att man äter lunch och då kan detta göra skillnad.

– Hjärnan hajar till av den bilden av maten, och det går inte att skyffla i sig en sallad som är full av blommor; man måste stanna upp några sekunder och känna hur de känns.

Blommorna kan bli ett samtalsämne vid bordet, och även hjälpa den som har dålig aptit.

– Man får en annan upplevelse, maten talar till en på ett annat sätt.

Välja blommor

Hemodlade eller vilda blommor är förstås det säkraste, då vet du att de inte har blivit besprutade med insektsgift. Om du har en köpt planta du vill ta blommor av så tipsar Alexandra om att lämna de första blommorna och vänta på de nya, som ju inte har blivit besprutade. 

28 ätliga blommor

Begonia, Broccoliblom, Dillblommor, Doftgeranium

Fläderblom, Fuchsia, Fänkålsblom, Gurkört

Indiankrasse, Kamomill, Kaprifol, Korianderblommor

Krasseblomman går att äta. Foto: Eva Sagerfors

Lavendel, Lökblommor – har en söt och lökig smak

Myntablommor, Myskmadra, Pelargon, Penséer

Ringblomma, Rosor, Rödklöver

Ringblomman lyser upp. Foto: Eva Sagerfors

Solrosor, Squashblomma, Styvmorsviol, Syren

Temyntablommor, Tusensköna, Viol

Se upp för giftiga blommor

Ta bara de blommor du är säker på att de är ätliga. I trädgården finns flera giftiga blommor, som fingerborgsblomma, stormhatt, klematis, sippor, alla vårlökar och pioner.

Alexandras blomstersmör

”Blommorna ger blomstersmöret både färg, textur och smak - helt enkelt en förhöjd upplevelse!”, skriver Alexandra i sin artikel för Yle.

De flesta av oss är nog vana vid örtsmör, alltså hackade färska örter som man blandar med smör, formar till en rulle och kyler. På klassiskt vis skär man sedan skivor som får smälta på den varma maten.

Örtigt smör till maten. Foto: Eva Sagerfors

Prova att göra samma rulle med ätbara blommor i, eller gör det ännu enklare och rör ihop smöret och bred på en smörgås.

Det här behöver du

En bit smör

En näve ätliga, smakrika blommor

Gör så här

Det är lättast med varmare smör, så låt det stå framme i rumstemperatur.

Hacka blommorna (ringblommor behöver inte hackas). Rör ihop blommorna och smöret.

Låt blomstersmöret stå kallt så att det stelnar.

Bred på smörgåsen eller kexet, eller lägg en klick på den varma potatisen.

Blommor i smöret piggar upp. Foto: Eva Sagerfors

Romantiska lavendelskorpor

Lavendeln ger en fin smak till skorporna. Om det inte finns en planta i närheten så går det bra att köpa torkade lavendelblommor i hälsokostaffären.

”Lavendeln harmonierar fint med den mörka chokladen och de rostade hasselnötterna och resultatet blir härligt romantiska skorpor som man kan äta många av utan att känna sig däst!” skriver Alexandra i sin artikel för Yle.

Det här behöver du

100 g smör

100 g hasselnötter

100 g mörk choklad, 70 procent kakao

4 msk lavendelblommor, torkade

4 st ägg

3 dl socker

6 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Gör så här

Sätt på ugnen, 175 grader C.

Låt smöret smälta i en kastrull. Tag sedan av spisen och låt svalna.

Grovhacka nötterna och rosta dem på en plåt i ugnen. Efter 6-8 minuter bör de ha fått färg, ta då ut dem och låt svalna.

Separera äggulorna och äggvitorna i varsin skål. Börja med att vispa äggvitorna tills skummet blivit fast. Häll sockret över gulorna och vispa till en porös smet.

Rör ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver i skålen med gulor och socker.

Vänd sedan ner äggvitan, försiktigt.

Häll i smöret. Rör om.

Tillsätt nötter, choklad och lavendelblommor. Rör eller knåda. Degen ska vara lös och lite kladdig.

Dela i sex delar och rulla till korvar. Lägg tre korvar på varje plåt. Ta lite mjöl på handen och platta till dem lite.

Grädda i 15 minuter i mitten av ugnen. De ska börja få lite färg.

Skär dem medan de är nygräddade. Skär sneda bitar, ungefär 2 cm breda. Det blir bäst med en vass kniv.

Lägg de skorpor som blir över i en lufttät burk. Då håller de länge.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

 

Mannen köpte ett hus – visste inte att han fick en hund på köpet

Slav under kommunismen

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024