Det finns en mängd ätliga blommor runt omkring oss. Förgyll dagen med några blommor i måltidsdrycken, blanda färgglada blommor i salladen eller smycka sommartårtan. Alexandra De Paoli berättar hur nyttigt det är för själen att äta blommor, och bjuder på två recept.
En enda vacker blomma i karaffen på bordet gör verkligen det lilla extra. Tänk en sallad med ringblomsblad, gurkört och indiankrasse. Det piggar upp även om vädret inte är strålande.
”Att äta blommor ger en stark signal till kroppen: ’Nu bjuder jag dig på något av det värdefullaste som finns i matväg’”, skriver Alexandra för Yle.
Och visst är det vackert med en sommartårta med rosenblad, violer och kaprifol. Enligt Alexandra borde vi äta blommor så ofta som möjligt medan de blommar.
För närvaron och aptiten
Det är inte bara vackert att se på blommorna, utan de får oss också att stanna upp och vara mer närvarande under måltiden. Det gör gott för själen.
Själv lägger hon gärna ätliga blommor i matlådan. Då äter hon långsammare och uppmärksammar maten på ett annat sätt, skriver hon.
Det går inte att skyffla i sig en sallad som är full av blommor; man måste stanna upp några sekunder och känna hur de känns.
- Alexandra De Paoli, örtterapeut
De som har svårt att få en bra måltidsmiljö i sitt yrke kan lyfta matupplevelsen genom att lägga några blad och blommor som är ätliga i maten, säger hon till Epoch Times. Har man tidsbrist kanske hjärnan inte ens hinner förstå att man äter lunch och då kan detta göra skillnad.
– Hjärnan hajar till av den bilden av maten, och det går inte att skyffla i sig en sallad som är full av blommor; man måste stanna upp några sekunder och känna hur de känns.
Blommorna kan bli ett samtalsämne vid bordet, och även hjälpa den som har dålig aptit.
– Man får en annan upplevelse, maten talar till en på ett annat sätt.
Välja blommor
Hemodlade eller vilda blommor är förstås det säkraste, då vet du att de inte har blivit besprutade med insektsgift. Om du har en köpt planta du vill ta blommor av så tipsar Alexandra om att lämna de första blommorna och vänta på de nya, som ju inte har blivit besprutade.
28 ätliga blommor
Begonia, Broccoliblom, Dillblommor, Doftgeranium
Fläderblom, Fuchsia, Fänkålsblom, Gurkört
Indiankrasse, Kamomill, Kaprifol, Korianderblommor
Lavendel, Lökblommor – har en söt och lökig smak
Myntablommor, Myskmadra, Pelargon, Penséer
Ringblomma, Rosor, Rödklöver
Solrosor, Squashblomma, Styvmorsviol, Syren
Temyntablommor, Tusensköna, Viol
Se upp för giftiga blommor
Ta bara de blommor du är säker på att de är ätliga. I trädgården finns flera giftiga blommor, som fingerborgsblomma, stormhatt, klematis, sippor, alla vårlökar och pioner.
Alexandras blomstersmör
”Blommorna ger blomstersmöret både färg, textur och smak - helt enkelt en förhöjd upplevelse!”, skriver Alexandra i sin artikel för Yle.
De flesta av oss är nog vana vid örtsmör, alltså hackade färska örter som man blandar med smör, formar till en rulle och kyler. På klassiskt vis skär man sedan skivor som får smälta på den varma maten.
Prova att göra samma rulle med ätbara blommor i, eller gör det ännu enklare och rör ihop smöret och bred på en smörgås.
Det här behöver du
En bit smör
En näve ätliga, smakrika blommor
Gör så här
Det är lättast med varmare smör, så låt det stå framme i rumstemperatur.
Hacka blommorna (ringblommor behöver inte hackas). Rör ihop blommorna och smöret.
Låt blomstersmöret stå kallt så att det stelnar.
Bred på smörgåsen eller kexet, eller lägg en klick på den varma potatisen.
Romantiska lavendelskorpor
Lavendeln ger en fin smak till skorporna. Om det inte finns en planta i närheten så går det bra att köpa torkade lavendelblommor i hälsokostaffären.
”Lavendeln harmonierar fint med den mörka chokladen och de rostade hasselnötterna och resultatet blir härligt romantiska skorpor som man kan äta många av utan att känna sig däst!” skriver Alexandra i sin artikel för Yle.
Det här behöver du
100 g smör
100 g hasselnötter
100 g mörk choklad, 70 procent kakao
4 msk lavendelblommor, torkade
4 st ägg
3 dl socker
6 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Gör så här
Sätt på ugnen, 175 grader C.
Låt smöret smälta i en kastrull. Tag sedan av spisen och låt svalna.
Grovhacka nötterna och rosta dem på en plåt i ugnen. Efter 6-8 minuter bör de ha fått färg, ta då ut dem och låt svalna.
Separera äggulorna och äggvitorna i varsin skål. Börja med att vispa äggvitorna tills skummet blivit fast. Häll sockret över gulorna och vispa till en porös smet.
Rör ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver i skålen med gulor och socker.
Vänd sedan ner äggvitan, försiktigt.
Häll i smöret. Rör om.
Tillsätt nötter, choklad och lavendelblommor. Rör eller knåda. Degen ska vara lös och lite kladdig.
Dela i sex delar och rulla till korvar. Lägg tre korvar på varje plåt. Ta lite mjöl på handen och platta till dem lite.
Grädda i 15 minuter i mitten av ugnen. De ska börja få lite färg.
Skär dem medan de är nygräddade. Skär sneda bitar, ungefär 2 cm breda. Det blir bäst med en vass kniv.
Lägg de skorpor som blir över i en lufttät burk. Då håller de länge.
Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.