loadingForskaren Mats Stading och kollegorna Astrid Ahlinder och Evelina Höglund skriver ut mat i projektet Framtidens mål. Foto: Rise
Forskaren Mats Stading och kollegorna Astrid Ahlinder och Evelina Höglund skriver ut mat i projektet Framtidens mål. Foto: Rise
Inrikes

3D-printat kött etableras i Sverige

Glenn Mattsing

Stora pengar investeras i alternativ till kött. 3D-printat alternativ lanseras nu som en klimatsmart lösning, men hur står det sig som köttsubstitut och kommer marknaden att acceptera ett så teknologiskt alternativ?

Tidigare i somras lanserades de nya nordiska matrekommendationerna. Bland annat uppmanas alla att minska intaget av rött kött med 30 procent. Under sommaren har debattartiklar i flera lokaltidningar förespråkat växtbaserad kost som en lösning på den sämre ekonomin i tider av hög inflation. Den 10 september arrangerades en växtbaserad matfestival i Stockholm och nyligen förklarade Microsoftgrundaren och tillika USA:s största ägare av jordbruksmark, att växtbaserad mat är framtiden.

Den traditionella köttproduktionen är pressad från alla håll, trots att den globala köttkonsumtionen beräknas öka med 50 procent till 2027.

3D-printing

Tekniken bakom 3D-printing, eller additiv tillverkning, går tillbaka till 80-talet men har först det senaste decenniet vunnit mark i olika industrier. Motsatsen är subtraktiv tillverkning med fräsar eller svarvar, där lager i stället tas bort.

Det vanligaste materialet som används vid utskrift är olika typer av plaster, men i dag används också metaller, lera och matråvaror.

Den vanligaste tekniken kallas FDM (Fused Deposition Modeling) och bygger på lagervis uppbyggnad av material som värms upp i skrivarens extruder. Utskriften skapas utifrån en CAD-ritning i datorn och kan enkelt ändras om utskriften behöver förbättras eller justeras.

 

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingForskaren Mats Stading och kollegorna Astrid Ahlinder och Evelina Höglund skriver ut mat i projektet Framtidens mål. Foto: Rise
Forskaren Mats Stading och kollegorna Astrid Ahlinder och Evelina Höglund skriver ut mat i projektet Framtidens mål. Foto: Rise
Inrikes

3D-printat kött etableras i Sverige

Glenn Mattsing

Stora pengar investeras i alternativ till kött. 3D-printat alternativ lanseras nu som en klimatsmart lösning, men hur står det sig som köttsubstitut och kommer marknaden att acceptera ett så teknologiskt alternativ?

Tidigare i somras lanserades de nya nordiska matrekommendationerna. Bland annat uppmanas alla att minska intaget av rött kött med 30 procent. Under sommaren har debattartiklar i flera lokaltidningar förespråkat växtbaserad kost som en lösning på den sämre ekonomin i tider av hög inflation. Den 10 september arrangerades en växtbaserad matfestival i Stockholm och nyligen förklarade Microsoftgrundaren och tillika USA:s största ägare av jordbruksmark, att växtbaserad mat är framtiden.

Den traditionella köttproduktionen är pressad från alla håll, trots att den globala köttkonsumtionen beräknas öka med 50 procent till 2027.

3D-printing

Tekniken bakom 3D-printing, eller additiv tillverkning, går tillbaka till 80-talet men har först det senaste decenniet vunnit mark i olika industrier. Motsatsen är subtraktiv tillverkning med fräsar eller svarvar, där lager i stället tas bort.

Det vanligaste materialet som används vid utskrift är olika typer av plaster, men i dag används också metaller, lera och matråvaror.

Den vanligaste tekniken kallas FDM (Fused Deposition Modeling) och bygger på lagervis uppbyggnad av material som värms upp i skrivarens extruder. Utskriften skapas utifrån en CAD-ritning i datorn och kan enkelt ändras om utskriften behöver förbättras eller justeras.

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024