I Thomas Manns mästerverk Bergtagen utforskas på djupet som nästan ingen annanstans distinktionen mellan kultur och civilisation. I år fyller denna bildningsroman framför andra 100 år.
En bildningsroman är en typ av roman som skildrar en ung människas utveckling till vuxen mognad. Som genre förväxlas den ofta med utvecklingsromanen. Men skillnaden mellan bildningsromanen och utvecklingsromanen är inte helt oviktig. En bildningsroman slutar alltid mer eller mindre lyckligt, vilket inte alltid är fallet i en utvecklingsroman. Bildningsromanen utgår inte heller från ett synsätt där det råder tydliga kausala sammanhang i skildringen av arv och miljö. Till skillnad från utvecklingsromanen utspelar sig bildningsromanen också i regel mer på ett inre plan.
Från 1700-talet och en bra bit in på 1800-talet är litteraturhistorien full av bildningsromaner. Till de mest kända klassiska hör Goethes Wilhelm Meisters läroår (1795–96), Charles Dickens David Copperfield (1849–50) och Gottfried Kellers Gröne Henrik (1854). Under 1900-talet fortsatte genren att vara populär. Bildningsromanen framför andra från denna tid är Thomas Manns Bergtagen, som måste sägas vara ett av 1900-talets viktigaste litterära verk.