Som diktare förkroppsligade Atterbom romantiken. Till hans mest kända diktverk hör Lycksalighetens ö. I år är det 200 år sedan denna, en av den svenska romantikens absoluta pärlor, publicerades för första gången.
Per Daniel Amadeus Atterbom är en av den svenska romantikens stora diktare. Under sin levnad nådde han stora framgångar. Många var de dock som också ställde sig hårt kritiska till hans diktning, som kännetecknas av stark känslosamhet, vilt fantiserande och strävan efter lyrisk musikalitet. Lägg härtill hans djupt kristna tro och konservatism, vilken stod i skarp kontrast till ett kulturliv som särskilt mot slutet av hans liv delvis börjat vända sig alltmer mer mot realism och liberalism.
Atterboms samlade verk består till en betydande del av fritt omarbetade sagor. Mest känd för den stora allmänheten i dag är han för sagospelet Fågel blå, som han aldrig kom att fullborda och som baserar sig på en saga med orientaliskt ursprung, samt Lycksalighetens ö, skriven huvudsakligen på blankvers. Första delen av Lycksalighetens ö publicerades för första gången 1824 och den andra delen kom ut fyra år senare.