Skidskytte-VM:s sötaste men också tuffaste dopningsjägare går på fyra ben, har päls och heter Molly. Den svenska dopningshunden ska avslöja fuskare, men också utbilda.
– Hon är mysig och go, men har en skräckinjagande nos. Man får inte låta sig luras, säger hundföraren Joanna Sjöö.
Den tioåriga springer spanieln är världens enda dopningshund som är klassificerad. Hon har lärts upp av den svenska tullen för att hitta dopningsmedel.
– Vi går bara ut med två preparat av flera som hon tar, självklart testosteron och anabola steroider. För att försvåra har vi valt att hålla de andra för oss själva, säger Mollys hundförare Joanna Sjöö.
Teamet jobbar åt Antidoping Sverige för att testa och leta efter dopningsmedel inom idrotten i Sverige. De lånas också ut till internationell idrott och har bland annat Internationella skidskytteförbundets antidopningsverksamhet Biathlon integrity unit (BIU) som en stor uppdragsgivare. Molly och Joanna Sjöö åker runt på olika världscuptävlingar och IBU-cuptävlingar och i år är de för första gången på ett VM, i schweiziska Lenzerheide.
– Det är inte bara det att hon söker. Molly är också här både förebyggande och kanske lite avskräckande för någon, säger Sjöö.
– När vi är på plats sänder vi signaler om att vi vill ha en idrott fri från doping.
Förebyggande är viktigt
Joanna Sjöö berättar att uppdraget under VM förstås handlar om att söka efter dopningsmedel på olika platser, men det förebyggande arbetet är minst lika viktigt. Teamet rör sig bland aktiva och ledare som gärna kommer fram och tar selfies tillsammans med Molly och samtidigt får information om sportens antidopningsarbete.
– Det är jätteviktigt att vi utbildar våra idrottare, säger Sjöö.
Sjöö får inte berätta i detalj hur de jobbar i sökarbetet, men Lucie Rothauer, prevention manager vid BIU, låter förstå att hundteamet rör sig på många olika platser. Ibland smyger de runt obemärkt för att söka, ibland rör de sig mer öppet.
"Kan inte luta oss tillbaka"
Rothauer säger att skidskyttet inte haft några dopningsfall de senaste åren.
– Men man vet aldrig och vi kan inte bara luta oss tillbaka och säga att det inte finns problem. Det är viktigt att vara proaktiv, inte bara ta tester utan göra annat också. Det är mycket förebyggande arbete. Vi vill att våra utövare och coacher känner sig trygga, säger Rothauer.
Sjöö säger att Molly älskar sitt jobb.
– Det är det roligaste hon vet, säger Sjöö.