Det lutar åt tre sänkningar till av styrräntan i år, är riksbankschefen Erik Thedéens bedömning.
– Det är troligare att vi kommer göra tre sänkningar än två sänkningar, säger han i ett tal.
Riksbanken sänkte styrräntan den 20 augusti för andra gången i år, ned till 3,50 procent. Man flaggade samtidigt för ytterligare två eller tre sänkningar i år, med hänvisning till att inflationen har sjunkit och att utsikterna för en inflation i linje med Riksbankens mål ser goda ut.
Vad talar då för tre sänkningar snarare än två?
– Om de här prognoserna slår in så kommer vi under hösten bli ännu tryggare i att inflationen inte bara är i linje med målet utan kommer utvecklas i linje med målet. Och då tyckte jag att det verkar troligare att vi kommer landa på tre sänkningar, säger Thedéen och betonar att det var hans personliga uppfattning i samband med senaste räntemötet.
– Jag står bakom beslutet om två eller tre, men lutade lite mer åt att jag tror att det är troligare med tre om prognoserna slår in.
Världen kan överraska
Det finns vissa ekonomer som förordnat att Riksbanken borde slagit till med en dubbelsänkning i augusti. Thedéen upprepar vikten av att sänka räntan gradvis utifrån hur det ekonomiska läget sett ut de senaste åren.
– Det kan vara så att världen överraskar oss igen och det talar för att gå försiktigt framåt, säger han.
Även om exempelvis inflationen tydligt rört sig nedåt kan man aldrig vara säker på vad som händer på sikt. Han pekar bland annat på att det fortsatt finns geopolitiska faktorer som man behöver hålla koll på.
– Gradvis är ganska klokt för då får vi tid att läsa av detta.
– Den väg vi stakat ut är tydligare än vad nästan någon annan centralbank gör, tillägger han.
Kan påverka inflationen
Han pekar också på att det blir viktigt att hålla koll på fragmentiseringen av världsekonomin framåt.
– Det här något som i grunden skulle kunna förändra den era vi varit i under många år med globalisering och handel mellan olika regioner. Blir det mer fragmentisering, att vi väljer handelspartner utifrån den geopolitiska utvecklingen, så får det stora effekter.
– Kanske också på inflationen, säger Thedéen.