Sverige bör överväga att lämna Europadomstolen, som arbetar för att skydda individer mot stater. Domstolen skyddar terrorister som sökt asyl med hänvisning till risk för omänsklig behandling i hemlandet. Vi kan inte ha en domstol som kör över demokratiskt fattade beslut – och hur skyddas majoritetsbefolkningen när regeringar inte kan utföra sitt uppdrag? skriver Inger Enkvist.
Europa befinner sig i kris när det gäller illegal invandring, kriminalitet och folksamlingar som stöder odemokratiska rörelser. Regeringarnas oförmåga att möta hoten riskerar att leda till misstro mot demokrati som styrelseskick. Europa står därför inför en enorm utmaning. Kärnpunkten i problemet är att Europa värderar det öppna samhället, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet och att personer och grupper som inte har samma ideal använder dessa ideal mot européerna, det vill säga, de har hittat ett sätt ”kortsluta” Europas förmåga att reagera.
Europeiska lagar skyddar inte sällan enskilda mot övergrepp från stater och majoritetsbefolkningar, medan det vi nu ser i stället är ett hot mot stater och majoritetsbefolkningar. Europeiska rättigheter används mot européerna. Detta ställs på sin spets bland annat i samband med utvisning av personer som sökt asyl men har begått brott. I Sverige har det tillsatts en utredning om detta. Situationen ställs på sin spets av Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, Europadomstolen, i engelsk förkortning ECHR. Domstolen är knuten till Europarådet och inte till EU. Observera att det också finns en annan domstol med ett liknande namn.