Klimatet och kriget i Ukraina dominerar valdebatten i EU. I Tyskland växer opinionen för att få slut på sanktionerna mot Ryssland; exportindustrin tar stor skada. I Frankrike vill man inte att kinesiska elbilar ska subventioneras, i stället ska den inhemska bilindustrin skyddas. Bedömare tror att högerpopulistiska partier kommer att stärka sin position, skriver Johan Westerholm.
Inför valet till Europaparlamentet, EUP, börjar den svenska valrörelsen sakta vakna till liv. Intresset för detta val har historiskt varit lågt, präglat av korta valrörelser och lågt valdeltagande.
Valdeltagandet i Sverige vid valet till EUP 2019 var 55 procent – ett högre valdeltagande än genomsnittet för hela EU samt en ökning med fyra procentenheter jämfört med 2014 års Europaparlamentsval. Men i år, när den svenska valdagen infaller på en söndag efter en fyradagarshelg med nationaldagsfirande den 6 juni, kan valdeltagandet mycket väl falla tillbaka till 50-procentsnivån. Och det är främst de partier eller initiativ som är mest EU-kritiska som kommer att ha svårast att mobilisera sina skeptiska väljare att avlägga sin röst efter en ledig långhelg.