Det talas ofta om polarisering i EU, och i Sverige har flera av oppositionspartierna redan valt väg för en ny regeringskoalition, oavsett valutgång. Amanda Lind, MP:s nya språkrör, deklarerar öppet att hon eftersträvar majoritet för oppositionen och banar de facto väg för ett tvåpartisystem i Sverige, skriver Marie-Louise von Bergmann Winberg.
I länder med fria val och representativ demokrati är det väljarna som inför varje mandatperiod fäller sina omdömen om den sittande regeringens politik, eller om oppositionspartiernas respektive partiprogram. Parlamentarismen, som finns inskriven i de flesta liberala demokratier, går ut på att en majoritet bland partierna efter varje val strävar efter att skapa en funktionell majoritetsregering.
I de flesta europeiska länder med dessa traditioner är det väljarna som belönar eller straffar partier med högre eller lägre antal röster. Media rapporterar om valvinnare, respektive partier som förlorat delar av sitt stöd. Efter en valförlust väljer inte sällan en partiordförande att avgå. Det intressanta i sammanhanget är att det uppstår partier som är valvinnare, och partier som är förlorare, tämligen oavsett om förlusterna är stora eller om de är mindre, rentav marginella.