Regeringen säger ja till en ny havsbaserad vindkraftspark på västkusten. Lokalt har Moderaterna varnat för att sådana "monsterverk" kommer att leda till ett "Liseberg till havs".
– Vi får efterlängtad produktion för västra Sverige, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L).
På en pressträff meddelade regeringen att 13 ansökningar om havsbaserad vindkraft får avslag, samtliga i Östersjön. En ansökan får dock grönt ljus: vindkraftsparken Poseidon utanför Stenungsund på västkusten
Företaget Kontiki, som samägs av Vattenfall och bolaget Zephyr, kan nu gå vidare med planerna på att uppföra 81 vindkraftverk där, med en maxhöjd på 340 meter. De ska byggas på flytande fundament.
"Liseberg till havs"
Lokalt har motståndet mot havsbaserad vindkraft varit stort, inte minst från borgerliga partier.
Mats Abrahamsson, tidigare moderat ordförande i kommunalstyrelsen i Sotenäs, har sagt att Bohuskusten riskerar att se ut som ett "Liseberg till havs".
Moderaterna i Uddevalla kallade för tre år sedan 260 meter höga vindkraftverk för "monsterverk" och varnade för ett "totalförstört Bohuslän" om Miljöpartiet skulle gå vidare med vindkraftsplaner.
"Efterlängtad produktion"
Klimat- och miljöministern verkar dock inte oroad över hur regeringens besked ska tas emot lokalt.
– Om man tittar på Poseidon, både läget och formen, så tror jag att det kan vara intressant även för de som kanske är kritiska till påverkan på närmiljö eftersom Poseidon har ett flytande fundament, och det här är den första havsvindparken som får tillstånd med ett sådant i Sverige, säger Pourmokhtari.
Det betyder att vindkraftverken kan placeras längre ut och på djupare hav, fortsätter hon.
– Så jag hoppas att de som är kommunpolitiker, inte minst i krokarna runt Stenungsund och Lysekil, kan vara positiva till att vi nu får efterlängtad produktion för Västra Sverige och för näringslivet.