Sverige ser än så länge inga tecken på någon ny flyktingvåg till Sverige efter Assadregimens kollaps.
– Men vi vet att det kan förändras snabbt och vi har en beredskap att agera om det behövs, säger migrationsminister Johan Forssell (M).
Han framhåller att det är väldigt tidigt att dra några slutsatser av vad som kommer att ske med migrationsströmmarna.
– Det som är viktigt är att vi inte upprepar misstagen från 2015 då man tappade kontrollen över situationen. Det får absolut inte ske igen, säger han.
Forssell pekar på att det svenska regelverket har förändrats på flera punkter sedan 2015 – bland annat är tillfälliga uppehållstillstånd nu regel och försörjningskraven vid anhöriginvandring har skärpts.
Nya lagar dröjer
Samtidigt ligger många av de åtgärder som planeras i regeringens paradigmskifte för migrationen fortfarande i utredningar och lagstiftning dröjer. Forssell påpekar dock att även vägarna som flyktingar och migranter tar genom Europa har förändrats.
– Vad som hände då (2015) var också att man införde id-kontroller, och det kan införas om det finns ett behov, säger han.
Sverigedemokraterna vill att syriers uppehållstillstånd i Sverige ska återkallas, även om islamister tar över i landet.
"Flyktingskapet är till sin natur tillfälligt. Det är inte meningen att man per automatik ska få stanna resten av livet", säger Ludvig Aspling (SD) i en skriftlig kommentar på X.
Mycket ännu oklart
Forssell framhåller att alla syrier redan i dag inte får uppehållstillstånd i Sverige. Andelen som får ja är enligt ministern runt 70 procent. I övrigt vill han inte kommentera SD-kravet.
– Det var bara häromdagen som den förra regimen lämnade, och hur Syrien kommer att utvecklas framöver och vilka rättsliga ställningstaganden som kan bli aktuella, det är väldigt tidigt att veta det, säger Forssell.