Regeringen vill se ett konkret EU-förslag om "återvändandehubbar" för utvisade i EU.
– Vi behöver gemensamma svar, säger migrationsminister Johan Forssell (M).
Enligt EU-kommissionens beräkningar är det bara omkring 20 procent av de personer som inte getts rätt att stanna i EU som verkligen lämnar unionen. Det har lett till löften om kommande EU-förslag om uppdaterade gemensamma regler för utvisningarna – men också önskemål om att skapa "återvändandecentraler" för att samla personer som fått order om att lämna.
Det ställer sig nu även de tre svenska regeringspartierna och stödpartiet SD bakom, enligt Johan Forssell.
– Vi vill nu att kommissionen tar fram ett konkret förslag att ta ställning till, både hur det ska fungera i praktiken och som också adresserar de rättsliga frågor som finns, säger Forssell till TT.
Albansk modell?
Det avtal som Italien träffat med Albanien för att sköta delar av italiensk asylhantering på albansk mark ser han som exempel på att det kan finnas intresse hos länder utanför EU att hysa den här typen av centraler.
Vilka länder det kan handla om vill han dock inte spekulera i.
– Det är precis det som vi vill att kommissionen tittar på. Det är viktigt att allt sker med respekt för internationella konventioner och det underlättas ju om det sker på EU-nivå, snarare än bilateralt.
Ogillas av Amnesty
Centralerna var en av de "innovativa lösningar" som diskuterades när EU:s stats- och regeringschefer höll toppmöte i Bryssel i oktober. Efteråt fick de hård kritik från exempelvis människorättsorganisationen Amnesty International.
"Återvändandehubbar är oförenliga med EU-lag och internationell rätt och underminerar den nyantagna EU-pakten om migration och asyl", skrev Amnesty i ett uttalande efteråt.
Johan Forssell tycker sig dock känna ett ökande stöd för tanken.
– Det rör på sig rätt kraftigt i Europa i migrationsdebatten. Inte minst hör vi nya tongångar i Tyskland i de här frågorna, säger migrationsministern.