Terrordådet i München, utförd av en asylsökande afghan som kört in med en bil i en demonstration, har lett till en intensifierad debatt om migration i Tyskland. Attacken, som inträffade drygt två veckor före det tyska valet, har aktualiserat en redan polariserad fråga. Enligt Marie-Louise von Bergmann-Winberg, som är professor emerita i statskunskap, är migration en av de viktigaste frågorna för väljarna den 23 februari.
Enligt opinionsundersökningar är 65 % av tyskarna för stängda gränser, noll asylbeviljanden och utvisning av illegala migranter. AfD:s inblandning i migrationsdebatten har gjort frågan än mer kontroversiell. Även om en majoritet av tyskarna stöder en striktare migrationspolitik, anses samarbete med AfD politiskt omöjligt på grund av partiets högerextrema rykte. Marie-Louise von Bergmann-Winberg förklarar att det politiska landskapet präglas av en djup splittring i frågan.
– Vi vet att 65 % av tyskarna är för stängda gränser, noll asylbeviljande och till och med utvisning av illegala migranter. Det kan vi ha som ett ganska säkert kort. Men hur påverkar det här stämningarna inför valet? Hade Friedrich Merz (CDU) bara suttit stilla i båten så hade han inte haft några som helst problem i den här valrörelsen. Men han skulle tvunget visa handlingskraft genom detta lagförslag och begick det stora misstaget att alliera sig med AfD, säger von Bergmann-Winberg.