loadingLursta handtillverkar gjutjärnsprodukter på sitt gjuteri i Västra Götaland. Visionen är nu att skapa ett VM-fat som förenar skandinavisk enkelhet med Bocuse d’Ors franska tradition. Foto: Pressbild
Lursta handtillverkar gjutjärnsprodukter på sitt gjuteri i Västra Götaland. Visionen är nu att skapa ett VM-fat som förenar skandinavisk enkelhet med Bocuse d’Ors franska tradition. Foto: Pressbild
Tradition

Lursta designar fat till Bocuse d’Ors världsfinal

Jenny Ljungkvist

Bocuse d’Or är en av världens främsta internationella tävling för kockar. Nu tillverkar det svenska företaget Lursta tävlingsfat till Bocuse d’Ors världsfinal, som hålls i Lyon den 26–27 januari.

Lursta har sin bas i ett gjuteri som ligger i Lyrestad i Västra Götaland. Alla deras alster är tillverkade av återvunnet järnskrot från ett intilliggande skrotupplag. På gjuteriet värms järnet till över 1 500 grader, och den varma järnmassan tappas sedan upp i olika formar. Lursta använder sig således av en hantverksmetod som även hantverkare förr i tiden använde.

I Bocuse d’Ors VM-final är en del av tävlingsuppgiften att presentera tävlingsdeltagarens maträtt på ett designat serveringsfat. John Andersson, som driver Lursta tillsammans med Andreas Stridkvist, samarbetar med den svenske Bocuse d’Or-kandidaten Gustav Leonhardt i skapandet av VM-finalens tävlingsfat. Han har tidigare designat Gustav Leonhardts tävlingsfat till Bocuse d’Or Europé, som hölls i mars 2024.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingLursta handtillverkar gjutjärnsprodukter på sitt gjuteri i Västra Götaland. Visionen är nu att skapa ett VM-fat som förenar skandinavisk enkelhet med Bocuse d’Ors franska tradition. Foto: Pressbild
Lursta handtillverkar gjutjärnsprodukter på sitt gjuteri i Västra Götaland. Visionen är nu att skapa ett VM-fat som förenar skandinavisk enkelhet med Bocuse d’Ors franska tradition. Foto: Pressbild
Tradition

Lursta designar fat till Bocuse d’Ors världsfinal

Jenny Ljungkvist

Bocuse d’Or är en av världens främsta internationella tävling för kockar. Nu tillverkar det svenska företaget Lursta tävlingsfat till Bocuse d’Ors världsfinal, som hålls i Lyon den 26–27 januari.

Lursta har sin bas i ett gjuteri som ligger i Lyrestad i Västra Götaland. Alla deras alster är tillverkade av återvunnet järnskrot från ett intilliggande skrotupplag. På gjuteriet värms järnet till över 1 500 grader, och den varma järnmassan tappas sedan upp i olika formar. Lursta använder sig således av en hantverksmetod som även hantverkare förr i tiden använde.

I Bocuse d’Ors VM-final är en del av tävlingsuppgiften att presentera tävlingsdeltagarens maträtt på ett designat serveringsfat. John Andersson, som driver Lursta tillsammans med Andreas Stridkvist, samarbetar med den svenske Bocuse d’Or-kandidaten Gustav Leonhardt i skapandet av VM-finalens tävlingsfat. Han har tidigare designat Gustav Leonhardts tävlingsfat till Bocuse d’Or Europé, som hölls i mars 2024.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025