Bocuse d’Or är en av världens främsta internationella tävling för kockar. Nu tillverkar det svenska företaget Lursta tävlingsfat till Bocuse d’Ors världsfinal, som hålls i Lyon den 26–27 januari.
Lursta har sin bas i ett gjuteri som ligger i Lyrestad i Västra Götaland. Alla deras alster är tillverkade av återvunnet järnskrot från ett intilliggande skrotupplag. På gjuteriet värms järnet till över 1 500 grader, och den varma järnmassan tappas sedan upp i olika formar. Lursta använder sig således av en hantverksmetod som även hantverkare förr i tiden använde.
I Bocuse d’Ors VM-final är en del av tävlingsuppgiften att presentera tävlingsdeltagarens maträtt på ett designat serveringsfat. John Andersson, som driver Lursta tillsammans med Andreas Stridkvist, samarbetar med den svenske Bocuse d’Or-kandidaten Gustav Leonhardt i skapandet av VM-finalens tävlingsfat. Han har tidigare designat Gustav Leonhardts tävlingsfat till Bocuse d’Or Europé, som hölls i mars 2024.