Rysslands anfall på Ukraina sammanföll med att Ukraina kopplade loss sig från det ryska elnätet för att ansluta till det europeiska, vilket gjorde energiinfrastruktur till en strategisk måltavla. Kärnkraftverket Zaporizjzja, Europas största, har varit särskilt utsatt och dess ryska kopplingar har underlättat för Ryssland att ta över driften. Genom att kontrollera ukrainsk elproduktion försöker Ryssland försvaga Ukrainas samhälle.
Jan Blomgren, som är professor i kärnfysik, ger sin bild av energiförsörjningens roll i en konflikt och varför det är så kraftfullt att slå mot elnätet i ett krig. Trots flera attacker mot kärnkraftverk i Ukraina pekar Blomgren på att det är osannolikt att en stor radioaktiv katastrof skulle gynna någon part och att det skulle vara den huvudsakliga utgångspunkten vid ett anfall. Han menar att det snarare handlar om att ta kontrollen över energikällor för att försvaga samhällets verkningskraft i redan utmanande tider av krig.
– Det ligger inte i någons intresse, varken Ukrainas eller Rysslands, att få ett stort radioaktivt utsläpp. Däremot kan det ligga i Rysslands intresse att få el själv, vilket tror jag är ett väldigt svagt argument i sammanhanget. Ryssland har inte elbrist på det viset. Men det skadar motparten. Om du kan ta kontroll över en viktig del av elproduktionen i Ukraina, och se till att de inte får den elen, så svälter du ut det övriga ukrainska samhället, att få tillgång till el är väldigt viktigt, säger han.