Att myndighetschefer kan missköta sitt jobb och sedan få behålla sin lön i den så kallande "elefantkyrkogården" – i flera år – väcker återigen kritik.
– Jag kan förstå att det sticker i ögonen, säger statsminister Ulf Kristersson och meddelar att regelverket ska ses över.
Likt tidigare generaldirektörer och andra myndighetschefer som fått sparken från sitt jobb, fortsätter även Stockholms tidigare landshövding Anna Kinberg Batras anställning inom regeringskansliet tills dess att hennes avtal gått ut – med bibehållen lön.
Ulf Kristersson säger att han förstår att det finns kritik mot hur systemet ser ut.
– Jag kan förstå att det sticker i ögonen, säger han och tillägger:
– Det är en praxis som jag inte tror någon enda gång har brutits emot, men det är inget gott skäl att bara fortsätta som i dag. Vi har tagit initiativ för att se över systemet och se över vilka regelverk som bör gälla framåt.
Enligt statsminister behövs en ny praxis:
– Det behövs tydliga regler som har förankring i ett brett rättsmedvetande. Men det måste ske i bred enighet så att de här reglerna kan gälla över lång tid, säger han.
Regeringen kan däremot lämna in en anmälan till statens ansvarsnämnd, som får bedöma huruvida Batras anställning på regeringskansliet bör fortsätta.
– JO valde att inte gå vidare till varken ansvarsnämnd eller åtal. Regeringen har ingen annan juridisk bedömning av frågan, säger Kristersson.