Fler och fler unga skuttar fram i blåbärsriset mellan stenar och kvistar i Scouternas regi. På bara tio år har antalet scouter i Sverige ökat med nära 27 procent.
Fler än 83 000 personer i Sverige är scouter, och scoutverksamheter finns nu i runt 280 kommuner. Anna-Karin Hennig, Scouternas generalsekreterare, tror på flera förklaringar bakom det ökade engagemanget.
– Det vi gör, som handlar om gemenskap utomhus, att få utvecklas i sin egen takt utan tävling och krav på prestation, svarar så väl mot mycket av de saker som barn och unga i dag utmanas av – mycket stillasittande, mycket skärm, mycket osäkerhet och mycket prestationskrav, säger hon.

Anna-Karin Hennig, Scouternas generalsekreterare. Pressbild. Foto: Rickard Kilström
Mår bra utan skärm
Många föräldrar och vårdnadshavare hör av sig och vill att deras barn ska hitta en rörelseglädje. Att engagera sig i Scouterna kan också vara ett sätt att minska skärmtiden.
– Att lägga ifrån sig sin telefon känns främmande och inte så positivt alltid, men efter en stund, när man vänjer sig, så upptäcker man andra saker och man upptäcker varandra, säger Hennig.
– Man gör grejer och man ser varandra och man är här och nu lite på ett annat sätt. Det säger barnen att de mår bra av. Vi mår alla bra av det.
Känna oss kapabla
Sedan Ryssland inledde kriget i Ukraina för drygt tre år sedan har prepping och krisberedskap hamnat högre upp på agendan.
Anna-Karin Hennig säger att barnen inom Scouterna visar intresse för vad som sägs på nyheterna och vad det innebär att vara beredd.
– Det är skönt att veta att man kan laga sin mat utan el och man vet hur saker och ting fungerar och man kan orientera sig i skog och mark, säger hon.
– Det finns ett sug hos oss alla att känna att vi är kapabla och framför allt den psykologiska tryggheten – att veta att man inte är själv, att det finns människor runt omkring att lita på.