Påvliga vetenskapsakademin har hamnat i blåsväder efter att man bjudit in en talare med kopplingar till organstölder i Kina till Vatikanens toppmöte om organtrafficking och transplantationsturism den 7-8 februari.
Personer som utrett organstölder i Kina menar att det här kan bli en propagandaseger för den kinesiska regimens försök att dölja sina brott.
Huang Jiefu, den kinesiska regimens officiella talesperson i ämnet organtransplantationer, kommer att representera Kina på toppmötet i dagarna. Han förväntas förneka organstölderna i Kina och lägga fram regimens officiella version om framgångar och medicinska reformer.
Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri
Eftersom bevisen på organstölder i Kina blivit allt fler och allt mer förfärande på senare år har utredare uppmanat Påvliga vetenskapsakademin att presentera även dessa vid toppmötet.
Oroande kopplingar
Förutom att Huang Jiefu varit det ansikte utåt som tycks haft som uppgift att övertyga omvärlden om att Kina gör etiska framsteg, utan att erkänna att organ stjäls från samvetsfångar, har han själv oroande direkta kopplingar till misstänkta organstölder.
Huang är leverkirurg, och 2005 genomförde han en offentlig komplicerad levertransplantation i Xinjiang-regionen i västra Kina, där han kunde ringa in två extra, matchade levrar med 24 timmars varsel, något som är extremt kort tid i dessa sammanhang. Levrarna användes inte ens, vilket tydde på att det fanns ett veritabelt överflöd av organ. Experter menar att det här bara är möjligt om man har en mänsklig ”bank” av förmatchade personer som kan dödas på beställning.
Flera organisationer och parlament har fördömt den här hanteringen och krävt utredningar. De som forskat i frågan är ense om att offren för de här stölderna till alla största delen är falungong-utövare, som varit mer eller mindre rättslösa i Kina sedan 1999, då falungong började förföljas av kommunistregimen. Hundratusentals falungong-utövare tros fortfarande sitta i olika typer av fängelser och interneringsläger.
Vatikanen avvisande
En internationell organisation som försöker stoppa organstölderna i Kina har kontaktat Vatikanen, men Påvliga vetenskapsakademins talesperson, Biskop Marcello Sánchez Sorondo var avvisande till att släppa fram någon annan sida än den kinesiska regimen i frågan.
Toppmötet är en ”akademisk tillställning och inte till för att upprepa motstridiga politiska anklagelser”, skrev han i ett mejl till Wendy Rogers, professor i klinisk etik vid Macquarie University, som är ordförande för International Coalition to End Organ Pillaging in Chinas internationella rådgivande kommitté.
Vissa nyckelpersoner i utredningarna av organstölder har deltagit i ”politiska tillställningar för att fördöma Kina”, såsom hearings i den amerikanska kongressen och Europaparlamentet, skrev Sanchez.
Wendy Rogers skrev tillbaka att ”att bara säga att bevisen är ’politiska anklagelser’ döljer den verkliga frågan, undviker sanningen och ger stöd åt dem som har starkast skäl att förneka sina brott”.
”Det som Kina gör är som om ett företag som tillverkat enorma mängder giftigt material bara begraver det någonstans och hoppas att ingen ska hitta det.”
Ethan Gutmann, journalist och författare
Hon menar att det faktum att en högt respekterad institution som Vatikanen ger en plattform för obekräftade påståenden om att Kinas organsystem reformerats ”ger falsk trovärdighet och hjälper dem som varit inblandade i organstölder att komma undan”.
Allt fler medvetna om kinesiska regimens ”slow motion-folkmord”
Hon får stöd av den framstående katolske människorättsförespråkaren Lord David Alton, som skrev i ett uttalande att han är ”djupt oroad” av rapporterna om de ”barbariska” organstölderna i Kina.
”Jag har uppmuntrat Påvliga vetenskapsakademin att överväga att bjuda in forskare vars resultat pekar mot att organstölder pågår i en mycket större skala än man tidigare trott”, skrev han. ”Det är rätt att försöka ta sig an Kina i dessa frågor, men det är av yttersta vikt att det sker kritiskt och med transparens, inte på ett sätt som bara ger Kina en propagandaseger.”
”Begraver kropparna”
Ethan Gutmann, författare till en reportagebok och medförfattare till en mycket omfattande rapport om organstölder i Kina, är mycket kritisk mot Vatikanen och en av huvudorganisatörerna bakom toppmötet, Francis Delmonico, som tidigare var ordförande i The Transplantation Society.
Delmonico jobbar hängivet och mycket nära Huang Jiefu för att sprida tanken på att Kina gör framsteg med sina medicinska reformer, snarare än att ställa kritiska frågor om vad som hänt, menar Gutmann. Delmonico och Huang ”begraver historien, begraver kropparna, så att de aldrig ska dyka upp igen”, sade han.
– Det som Kina gör är som om ett företag som tillverkat enorma mängder giftigt material bara begraver det någonstans och hoppas att ingen ska hitta det, att det bara liksom ska sippra ner i grundvattnet och glömmas bort.
Rapportering av Larry Ong