loadingHedersdoktorn och krögaren Carl Jan Granqvist har ägnat sitt liv åt att förvalta och utveckla den sinnliga konstarten gastronomi. Foto: Bild.se
Hedersdoktorn och krögaren Carl Jan Granqvist har ägnat sitt liv åt att förvalta och utveckla den sinnliga konstarten gastronomi. Foto: Bild.se
Tradition

Kalasfursten bjuder in till fest

Kristina I. Kleinert

Gastronomi är en konstart och en del av livets goda. Utan måltidsfesten blir allt betydligt tråkigare. Carl Jan Granqvist berättar om visioner, succéer och om sinnenas betydelse för en fulländad måltidsupplevelse, samt hur han lyckades att locka Stockholms jetsetgäng till de värmländska granskogarna.

Carl Jan Granqvist är inte bara Sveriges okrönte gastronomiske kung, han är även en visionär entreprenör. Drivkraften är kärleken till mat, dryck och festligheter. Även om han numera inte är i hetluften i restaurangköket, så lever passionen för det goda i livet.

– Gastronomi består av utsökta råvaror, gott hantverk och vackra arrangemang, och är en upplevelse som delas med andra i mänsklig gemenskap. Gastronomi är humaniora och en konstart, och handlar om sinnesförnimmelser. Nu för tiden ses ofta måltiden ur ett naturvetenskapligt perspektiv med fokus på näringsinnehåll, och helheten glöms bort.

Carl Jan Granqvist

Bor: Östermalm i Stockholm och Saxå Bruk i Bergslagen

Familj: Sonen Carl Johan Granqvist

Senaste projekt: Genom Gastronomiska Akademien utveckla gastronomi som en del av destinationsutveckling

Fritid: Gastronomi, poesi, litteratur, kulturevenemang

Läser just nu: Joséphine: avlägsen i tid - men nära mig av Prinsessan Christina Fru Magnuson

 

Vinkällaren Grappe

Vinkällaren Grappe är Skandinaviens största vinlagringskällare.

Den öppnades 1986 av Carl Jan Granqvist på Östermalm i Stockholm.

Ambitionen är att vara en samlingsplats för vin i Stockholm och i Sverige.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingHedersdoktorn och krögaren Carl Jan Granqvist har ägnat sitt liv åt att förvalta och utveckla den sinnliga konstarten gastronomi. Foto: Bild.se
Hedersdoktorn och krögaren Carl Jan Granqvist har ägnat sitt liv åt att förvalta och utveckla den sinnliga konstarten gastronomi. Foto: Bild.se
Tradition

Kalasfursten bjuder in till fest

Kristina I. Kleinert

Gastronomi är en konstart och en del av livets goda. Utan måltidsfesten blir allt betydligt tråkigare. Carl Jan Granqvist berättar om visioner, succéer och om sinnenas betydelse för en fulländad måltidsupplevelse, samt hur han lyckades att locka Stockholms jetsetgäng till de värmländska granskogarna.

Carl Jan Granqvist är inte bara Sveriges okrönte gastronomiske kung, han är även en visionär entreprenör. Drivkraften är kärleken till mat, dryck och festligheter. Även om han numera inte är i hetluften i restaurangköket, så lever passionen för det goda i livet.

– Gastronomi består av utsökta råvaror, gott hantverk och vackra arrangemang, och är en upplevelse som delas med andra i mänsklig gemenskap. Gastronomi är humaniora och en konstart, och handlar om sinnesförnimmelser. Nu för tiden ses ofta måltiden ur ett naturvetenskapligt perspektiv med fokus på näringsinnehåll, och helheten glöms bort.

Carl Jan Granqvist

Bor: Östermalm i Stockholm och Saxå Bruk i Bergslagen

Familj: Sonen Carl Johan Granqvist

Senaste projekt: Genom Gastronomiska Akademien utveckla gastronomi som en del av destinationsutveckling

Fritid: Gastronomi, poesi, litteratur, kulturevenemang

Läser just nu: Joséphine: avlägsen i tid - men nära mig av Prinsessan Christina Fru Magnuson

 

Vinkällaren Grappe

Vinkällaren Grappe är Skandinaviens största vinlagringskällare.

Den öppnades 1986 av Carl Jan Granqvist på Östermalm i Stockholm.

Ambitionen är att vara en samlingsplats för vin i Stockholm och i Sverige.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024