Israel klipper alla band med FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (Unrwa). Ett avtal som ingicks för 57 år sedan rivs upp – trots skarpa varningar från omvärlden.
Det israeliska utrikesdepartementet meddelar att det formellt har underrättat FN om detta. Beskedet följer på ett beslut i det israeliska parlamentet knesset förra veckan, där Unrwa förbjöds att verka på israelisk mark och med israeliska myndigheter.
Detta har kritiserats på bred front, bland annat av ett unisont säkerhetsråd där även Israels allierade USA ställde sig bakom en "kraftfull varning mot försök att nedmontera eller minska Unrwas insatser och mandat".
FN:s generalsekreterare António Guterres har varnat för att förbuden strider mot såväl internationell rätt som mot FN-stadgan.
Vidtogs vissa åtgärder
Israels FN-ambassadör Danny Danon skriver i sociala medier att hans land har lagt fram "överväldigande bevis" som visar hur Unrwa har blivit infiltrerat av islamiströrelsen Hamas, enligt honom utan att något har hänt.
Israel har sedan snart ett år tillbaka anklagat Unrwas medarbetare för att ha kopplingar till terrorstämplade Hamas. Påståendena fick en rad stora biståndsgivare, däribland Sverige, att så gott som omedelbart pausa utbetalningar till hjälporganet. Flera länder har dock sedermera återupptagit sitt stöd, så även Sverige.
Enligt Israel har fler än en tiondel av Unrwas runt 13 000 anställda i Gaza "terrorkopplingar". FN har utrett anklagelserna och kom tidigare i år fram till att nio anställda kan ha varit involverade i Hamas attack mot Israel den 7 oktober förra året. De nio har avskedats.
Israel meddelar FN att landet kommer att samarbeta med andra hjälporganisationer och FN-organ för att se till att det ges ett "humanitärt stöd till civila i Gaza på ett sätt som inte undergräver Israels säkerhet".
Den israeliska lagstiftningen träder i kraft om tre månader.