Georgiens president Salomé Zurabisjvili erkänner inte valresultatet och uppmanar till protester efter det omstridda valet där regeringspartiet Georgisk dröm segrade.
När över 99 procent av rösterna hade räknats konstaterade landets valmyndighet att det sittande regeringspartiet vunnit, och att oppositionen landat på 38 procent.
Georgiens EU-vänliga president Salomé Zurabisjvili erkänner inte valresultatet som hon beskriver som en "total förfalskning, total stöld av era röster", och säger att hennes land fallit offer för en rysk "specialoperation", skriver AP.
Hon uppmanar invånarna att ta sig till huvudgatan i huvudstaden Tbilisi klockan 19 på måndag kväll för att protestera mot det påstådda valfusket.
Valet anklagas för flera oegentligheter, enligt internationella observatörer på plats, rapporterar AFP. Under valdagskvällen spreds bland annat bilder på hur buntar med valsedlar trycktes ned i valurnorna.
I ett gemensamt uttalande från bland annat OSSE och Nato, som ifrågasätter resultatets giltighet, präglades valet av "orättvisa förutsättningar, påtryckningar och spänningar".
Valobservatörer: Djup oro
Under valdagen larmade oppositionspartierna om att observatörer och väljare hotats och attackerats. Något som Europaparlamentets valobservatörer själva bevittnade – såsom fysiska övergrepp mot observatörer och valurnor som beslagtogs, säger de i ett uttalande under söndagen.
”Vi uttrycker djup oro över den demokratiska tillbakagången i Georgien. Genomförandet av gårdagens val är tyvärr ett bevis på detta".
EU:s rådsordförande Charles Michel uppmanar valmyndigheten i Georgien att snabbt utreda anklagelserna om oegentligheter under valet.
Hävdar valfusk
Tina Bokuchava, ledare för oppositionspartiet UNM, motsätter sig resultatet och hävdar valfusk.
– Vi erkänner inte det förfalskade resultatet i det stulna valet, sade Bokuchava under lördagskvällen.
– Oligarken Ivanisjvili (ledare för regeringspartiet, reds. anm.) har stulit valet från det georgiska folket och rånat dem på sin europeiska framtid, sade hon till Politico.
Valmyndigheten i landet har också kritiserats för att stå allt för nära regeringen och för att ha skyndat igenom en valreform före valet, skriver BBC.
Valet har beskrivits som ett ödesval, där resultatet bedöms avgöra om landet styrs närmare EU eller Ryssland.