Fler personer som väntar på utvisning efter asylavslag ska kunna hamna i förvar och få sitta där längre, upp till ett och ett halvt år. Det föreslår regeringens utredare.
På Sveriges sex förvar sitter utlänningar som fått ett avvisnings- eller utvisningsbeslut och som inte lämnar landet frivilligt.
I dag kan en person hållas inlåst i max 12 månader (utom de som dömts till utvisning för brott som kan hållas längre).
Nu föreslår regeringens utredare Johan Lundmark att tidsgränsen förlängs till 18 månader, den längsta tid som är tillåten enligt EU-rätten.
– Vi tror att användningen av den här ytterligare tiden kommer att vara ganska marginell, säger Johan Lundmark.
Det som skulle kunna motivera längre tid i förvar är om det exempelvis tar tid att få fram pass eller att få mottagarlandet att ta emot personen.
Sammantaget tror Lundmark att utredningens alla förslag kommer att leda till att ungefär 10 procent fler kommer att tas i förvar än i dag.
Ministern nöjd
Migrationsminister Johan Forssell (M) anser att förslagen ligger precis i linje med vad regeringen efterfrågat.
– Min målsättning är att de här förslagen ska träda i kraft under den här mandatperioden, säger han.
Enligt Forssell är det stora problemet att alldeles för få som får nej på sin asylansökan återvänder hem frivilligt. Att det uppfattas som att det inte blir någon konsekvens om man inte åker hem.
Han tror därför att utredningens förslag, i kombination med andra regelförändringar som är på gång, kommer att få effekt.
– Nu säger vi att det blir en mycket tydligare konsekvens, säger Forssell.
Övervakning med fotboja
När det gäller barn föreslås att tidsfristerna även fortsatt ska vara restriktiva.
Andra förslag är att personen ska vara skyldig att vistas inom ett utpekat område, som ska kunna kombineras med elektronisk övervakning med fotboja. Det föreslås också att särskilda säkerhetsavdelningar ska inrättas på förvaren.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.
I dag kan personer tas i förvar om det bedöms att de kommer att hålla sig undan eller inte samarbeta kring en utvisning. Men det krävs också en rimlig utsikt att utvisningen ska kunna verkställas.
Under 2023 var det drygt 3 000 personer som vistades i förvar, enligt Migrationsverket.
Ytterligare tusentals asylsökande med avslag kan röra sig fritt i samhället eftersom myndigheterna inte ser några utsikter att skicka ut dem, ofta för att deras hemländer inte samarbetar. Gränspolisen har tidigare pekat på stora svårigheter att utvisa till länder som Afghanistan, Irak och Somalia.