loadingDet ska svida mer i plånboken för den som väljer uppenbart ohälsosamma livsmedel, enligt ett förslag. Arkivbild. Foto: Carlos Osorio/AP/TT
Det ska svida mer i plånboken för den som väljer uppenbart ohälsosamma livsmedel, enligt ett förslag. Arkivbild. Foto: Carlos Osorio/AP/TT
Hälsa

Forskarnas knep mot ohälsa – höj skatten

Petra Hedbom/TT

Högre skatt på pommes frites och läsk och lägre på frukt och bönor. Med matskatteväxling hoppas forskare kunna få oss att äta bättre och mer hälsosam mat. Men förbud mot McDonalds tror de inte på.

De allra flesta av oss vet att ohälsosam kost och stillasittande ökar risken för allt från fetma till cancer och hjärt-kärlsjukdom. De allra flesta vet också precis vad vi bör äta mindre – och mer av.

Men det visar sig gång på gång att det är svårt att göra de här hälsosamma valen. För att påverka oss mot nya vanor har olika försök gjorts runt om i världen. I flera länder har man till exempel testat en särskild sockerskatt. Men trots att konsumtionen då har minskat är effekten på folkhälsan svår att påvisa.

Svårt stoppa

I Storbritannien har det gjorts flera försök att begränsa utbudet av snabbmatsrestauranger nära skolor, men kampen mot mäktiga företag har varit knepig. En granskning, publicerad i tidskriften BMJ, visar att bland annat McDonalds har drivit rättsprocesser med argument som att det finns hälsosamma val som sallad på menyerna, eller att besökarna kan promenera till restaurangen.

I en ny rapport föreslår nu forskare från Chalmers tekniska högskola, Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska institutet en ny metod – matskatteväxling.

– Om det blir dyrare med ohälsosamma produkter och billigare med hälsosamma så kommer det att påverka människors val, säger Liselotte Schäfer Elinder, professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet och en av rapportförfattarna.

Att införa punktskatter på exempelvis socker har tidigare visat sig slå mot framför allt låginkomstgrupper. Men genom att införa en bred skatteväxling, där momsen tas bort på hälsosamma livsmedel och skatten höjs på ohälsosamma, kommer det att bli ett nollsummespel för konsumenten, anser forskarna.

Billigare fullkorn

Exempel på varor som forskarna tycker skulle kunna beskattas högre än i dag är sockersötade drycker och processat kött. För frukt, grönsaker och baljväxter skulle momsen helt tas bort, liksom för nyckelhålsmärkta bröd och gryner.

Att införa begränsningar för vissa företag som snabbmatskedjor att etablera sig, likt försöken i Storbritannien, tror inte Liselotte Schäfer Elinder är en framkomlig väg.

– Jag tror inte att det är det samhälle vi vill ha med sådana begränsningar. Det som driver försäljningen av ohälsosam mat är ett vinstintresse och om vi använder ekonomiska styrmedel på rätt sätt, kan vi påverka människors val, säger hon.

Levnadsvanor och styrmedel

Nyligen kom Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket med förslag till regeringen om hur man ska underlätta för barn och unga att göra hälsosamma livsmedelsval. Där ingår exempelvis reglering av reklam till barn och unga upp till 18 år och begränsning av vilka livsmedel som får säljas vid till exempel simhallar.

Syftet med rapporten, som kommer från forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumption, är att analysera skatteförändringar som skulle medföra vinster för både folkhälsan och klimatet utan att det slår mot konsumenternas ekonomi.

(TT)

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingDet ska svida mer i plånboken för den som väljer uppenbart ohälsosamma livsmedel, enligt ett förslag. Arkivbild. Foto: Carlos Osorio/AP/TT
Det ska svida mer i plånboken för den som väljer uppenbart ohälsosamma livsmedel, enligt ett förslag. Arkivbild. Foto: Carlos Osorio/AP/TT
Hälsa

Forskarnas knep mot ohälsa – höj skatten

Petra Hedbom/TT

Högre skatt på pommes frites och läsk och lägre på frukt och bönor. Med matskatteväxling hoppas forskare kunna få oss att äta bättre och mer hälsosam mat. Men förbud mot McDonalds tror de inte på.

De allra flesta av oss vet att ohälsosam kost och stillasittande ökar risken för allt från fetma till cancer och hjärt-kärlsjukdom. De allra flesta vet också precis vad vi bör äta mindre – och mer av.

Men det visar sig gång på gång att det är svårt att göra de här hälsosamma valen. För att påverka oss mot nya vanor har olika försök gjorts runt om i världen. I flera länder har man till exempel testat en särskild sockerskatt. Men trots att konsumtionen då har minskat är effekten på folkhälsan svår att påvisa.

Svårt stoppa

I Storbritannien har det gjorts flera försök att begränsa utbudet av snabbmatsrestauranger nära skolor, men kampen mot mäktiga företag har varit knepig. En granskning, publicerad i tidskriften BMJ, visar att bland annat McDonalds har drivit rättsprocesser med argument som att det finns hälsosamma val som sallad på menyerna, eller att besökarna kan promenera till restaurangen.

I en ny rapport föreslår nu forskare från Chalmers tekniska högskola, Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska institutet en ny metod – matskatteväxling.

– Om det blir dyrare med ohälsosamma produkter och billigare med hälsosamma så kommer det att påverka människors val, säger Liselotte Schäfer Elinder, professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet och en av rapportförfattarna.

Att införa punktskatter på exempelvis socker har tidigare visat sig slå mot framför allt låginkomstgrupper. Men genom att införa en bred skatteväxling, där momsen tas bort på hälsosamma livsmedel och skatten höjs på ohälsosamma, kommer det att bli ett nollsummespel för konsumenten, anser forskarna.

Billigare fullkorn

Exempel på varor som forskarna tycker skulle kunna beskattas högre än i dag är sockersötade drycker och processat kött. För frukt, grönsaker och baljväxter skulle momsen helt tas bort, liksom för nyckelhålsmärkta bröd och gryner.

Att införa begränsningar för vissa företag som snabbmatskedjor att etablera sig, likt försöken i Storbritannien, tror inte Liselotte Schäfer Elinder är en framkomlig väg.

– Jag tror inte att det är det samhälle vi vill ha med sådana begränsningar. Det som driver försäljningen av ohälsosam mat är ett vinstintresse och om vi använder ekonomiska styrmedel på rätt sätt, kan vi påverka människors val, säger hon.

Levnadsvanor och styrmedel

Nyligen kom Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket med förslag till regeringen om hur man ska underlätta för barn och unga att göra hälsosamma livsmedelsval. Där ingår exempelvis reglering av reklam till barn och unga upp till 18 år och begränsning av vilka livsmedel som får säljas vid till exempel simhallar.

Syftet med rapporten, som kommer från forskningsprogrammet Mistra Sustainable Consumption, är att analysera skatteförändringar som skulle medföra vinster för både folkhälsan och klimatet utan att det slår mot konsumenternas ekonomi.

(TT)

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025