Flera centralbanker har redan sänkt. ECB verkar haka på i september, och nu meddelar även USA:s Federal Reserve att det är dags att börja sänka räntorna.
– Det bekräftar att vi förefaller ha vunnit kampen mot inflationen, säger SEB-ekonomen Robert Bergqvist.
Världen kan snart sätta punkt för de senaste årens inflationskris. Fed-chefen Jerome Powells besked under fredagen markerar slutet på en tid av höga räntor och lånekostnader. Det anser Robert Bergqvist, senior analytiker på SEB.
– Beskedet är efterlängtat – även för oss svenskar och alla bolånetagare.
– Det är en enorm lättnad.
När världen kastades in i en inflationschock för ett par år sedan till följd av pandemi och energikris visste ingen hur svår den skulle vara att bekämpa och hur lång tid det skulle ta, framhåller Bergqvist.
– Beskedet från Fed innebär ett sorts bokslut för inflationskrisen vi varit i. Det betyder mycket för framtiden och ger alla mer förutsägbarhet. Det blir lättare för folk att planera när man inte behöver bli chockad över plötsligt höjda priser i mataffären, och för företag att planera sina inköp, säger han.
Påverkar hela världen
Tidigare i veckan gav även svenska Riksbanken besked om sänkt ränta, liksom att ytterligare sänkningar är att vänta innan årsskiftet.
Även om takten på räntesänkningarna hos både Fed och andra centralbanker ännu är ett oskrivet kort, kan betydelsen av att Fed nu tydligt stakat ut färdriktningen inte nog understrykas, enligt Bergqvist.
– USA är draglok för hela världsekonomin och Fed utövar en gravitationskraft på alla andra av världens centralbanker. Nu kanske jag spårar ur, men världen mår mycket bättre av att USA börjar sänka räntan.
En väntad följd är att dollarn kommer att tappa i värde och därmed att bland annat den svenska kronan stärks. Det kan också hålla tillbaka livsmedelspriserna.
– Men den största effekten kommer att märkas för bolånetagarna när räntekostnaderna går ner, säger Robert Bergqvist.
EU-området på rätt spår
Även finländska Olli Rehn, ledamot i den europeiska centralbanken ECB, beskriver i samband med Feds besked inflationsutvecklingen i EU-området som "på rätt spår", rapporterar Bloomberg. Men han varnar för dämpad tillväxt bland annat inom tillverkningsindustrin.
Fed har kritiserats av analytiker för att kanske ha väntat för länge med att sänka den historiskt höga räntan. Om kritikerna har rätt återstår att se, menar Bergqvist.
– Det är bara att hålla tummarna för att Fed lyckas med sin penningpolitik, det påverkar även svensk arbetsmarknad.