William Barr kritiserar mediers rapportering kring upploppen i USA
USA:s justitieminister William Barr. Foto: Mandel Ngan/AFP via Getty Images


USA:s justitieminister William Barr säger att han är orolig över det journalistiska landskapet i landet. Han menar att medier har åsidosatt hederligheten och i stället börjat propagera för politiska narrativ.

I en intervju med den konservativa tidningen Townhall säger han att ”mainstreammedier” i grunden är ”en samling lögnare och de vet exakt vad de gör”.

”Ljög för det amerikanska folket”

Ett tydligt exempel som han lyfter fram är upploppen där det på gatorna var ”uppenbart vad som pågick”.

– Vem som helst som observerade det, reportrar som observerade det, kunde inte ha missat att detta var organiserat våld från en hårdför grupp våldsverkande extremister, säger Barr till tidningen.

– Och de fortsatte att utelämna i sin rapportering alla filmer av detta och annan rapportering. De gjorde det utifrån partiska skäl, och de ljög för det amerikanska folket.  

Många medier har fått kritik av tjänstemän och politiker i Trumpadministrationen för deras rapportering av våldet och förstörelsen som syntes under protesterna mot polisbrutalitet. Plundring, laserskjutning, stenkastning mot polisen och anlagda bränder har beskrivits av medier som ”mestadels fridfulla protester”.

Samtidigt har det varit relativt tyst från demokratiska politiker när det gäller att fördöma våldet och förstörelsen. Bland annat beskrev Jerrold Nadler, justitieutskottets ordförande i Representanthuset, den vänsterextrema, autonoma gruppen Antifas inblandning i upploppen som ”en myt”.

Barr säger att man håller på och utreder vilka som ligger bakom upploppen och att man även utreder finansieringen av dem.

– Jag tror att Antifa och Antifa-liknande grupper är i centrum av det, säger han till Townhall.

”Politiska skådespelare”

Enligt justitieministern har många journalister ”åsidosatt varje krav på professionell objektivitet” och de ”är politiska skådespelare” som använder sin rapportering för att skapa ett politiskt narrativ oberoende av sanningen.

– Det är väldigt destruktivt för vår republik; det är väldigt destruktivt för det demokratiska systemet, speciellt genom att vara så ensidig. Det leder till mycket intensitet och partianda.

Ett ökat antal amerikaner har börjat tappa förtroende för medier när det gäller att leverera objektiva nyheter. I en undersökning som Gallup och Knight Foundation genomförde mellan den 8 november 2019 och 16 februari 2020 anser 86 procent av amerikanerna att nyhetsrapporteringen är ensidig.

Nyligen visade en studie att tv i USA sänder 150 gånger mer negativa nyheter om Donald Trump än om den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden.

Flera medier i USA har också fått kritik och stämts för felaktig rapportering. I början av 2019 hängde flera medier ut studenten Nick Sandmann som rasist i samband med en demonstration i Washington D.C. Han stämde därefter flera medier för förtal. CNN och Washington Post har gått med på en förlikning.

Sandmann har också lämnat in stämningsansökningar mot The New York Times, ABC News, NBC, CBS News, Rolling Stone och Gannett.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.