16-åring stämde CNN för förtal – tv-bolaget går med på förlikning
Nick Sandmann och Nathan Phillips vid Lincoln Memorial, Washington D.C. den 18 januari 2019. Foto: Skärmdump/Youtube


Det amerikanska tv-bolaget CNN har gått med på en förlikning med Nick Sandmann efter att han stämt tv-kanalen för förtal. Hur stor summa pengar det handlar om har ännu inte offentliggjorts. Det rapporterar Fox19.

Det var den 12 mars 2019 som hans advokat lämnade in en stämningsansökan mot CNN där man kräver 275 miljoner kronor i skadestånd. Man anklagar tv-bolaget förr att ”med full kraft använda dess företagsmakt, påverkan och förmögenhet på Nicholas genom att falskt attackera, baktala och mobba honom trots det faktum att han var minderårig”.

Stor medieuppmärksamhet

Bakgrunden till åtalet är en händelse som inträffade vid Lincolnmonumentet i Washington D.C. i USA den 18 januari förra året. Flera aktivister från ursprungsbefolkningen närmar sig Nick Sandmann och flera andra elever från Covington Catholic High School.

Det hela fick stor medieuppmärksamhet efter att korta videoklipp fick det att se ut som om studenterna skanderar och hurrar för att håna mot en av aktivisterna i ursprungsbefolkningen, 64-årige Nathan Phillips.

Några av eleverna bar kepsar där det stod ”Make America Great Again”, en slogan som Donald Trump använde under presidentkampanjen, något som flera medier betonade.

Enligt CCN:s rapportering hade tonåringarna hånat och trakasserat den äldre mannen. Men längre videoklipp visade att de började hurra och ropa skolans motto för att dränka offensiva rop från en annan grupp, Black Hebrew Israelites, som befann sig i närheten.

Philips berättade sedan för medier att eleverna hade omringat och trakasserat honom. Men videoklipp visar att det i själva verket är han som närmar sig eleverna samtidigt som han slår på en trumma. Nick Sandmann står bredvid tyst och ler.

Känslomässig stress

I stämningsansökan anklagas CNN för att ha förtalat honom i åtminstone fyra nyhetsklipp, nio artiklar och fyra Twitter-inlägg.

16-åringen stämmer också Washington Post och NBC Universal för deras medierapportering och kräver 250 respektive 275 miljoner dollar.

Sandmanns advokat sade i en intervju med Fox News i mars förra året att CNN har gjort mer skada mot sin klients rykte än vad Washington Post har gjort.

– CNN var nog mer illasinnad i dess attacker mot Nicholas än The Washington Post. Och CNN når ut till miljontals människors hem.

Han sade också att de höga skadeståndskraven beror på den ”känslomässiga stress som Nicholas och hans familj fick gå igenom”.

Wood påtalade också att Sandmanns familj var tvungen att flytta från sitt hem under en period och han uteslöts ur skolan direkt efter den uppmärksammade händelsen i Washington.

16-åringens åtal mot Washington Post öppnas igen – kräver 250 miljoner dollar

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.