16-åringens åtal mot Washington Post öppnas igen – kräver 250 miljoner dollar
Gymnasieelven Nick Sandmann och indianen Nathan Phillips vid Lincoln Memorial, Washington D.C. den 18 januari 2019. Foto: Skärmavbild


I veckan öppnade en federal domare till viss del åter igen gymnasieeleven Nick Sandmanns rättsfall mot The Washington Post. Tidningen åtalas för förtal och det handlar om 250 miljoner dollar, motsvarande 2,5 miljarder kronor.

Nyheten kom efter att domaren från Kentucky bordlade fallet i juli med hänvisning till åsikts- och pressfrihet enligt konstitutionen. Åtalet väcktes av 16-årige Nick, en av studenterna från Covington Catholic High School, som i januari konfronterades av en aktivist, en indian, vid Lincoln Memorial i Washington D.C. Händelsen orsakade en stormvind i media, som Nick hävdar till stor del var ont förtal.

Nicks advokater Lin Wood och Todd McMurtry åtalade tidningen första gången i februari, med krav på 250 miljoner dollar i skadestånd. Flera andra åtal, inklusive mot andra nyhetsorganisationer, har följt. The Washington Post har insisterat på att deras rapportering var rättvisande och riktig.

Domaren William Bertelsman, vid U.S. District Court, öppnade den 28 oktober upp en del av åtalet (pdf) igen och sade att han tillåter målsägande att ta upp tre av tidningens 33 publicerade uttalanden avseende händelsen den 18 januari med aktivisten Nathan Phillips. Det nya beslutet baseras på en ändring som lämnats in av Nicks advokater.

Efter att ha deltagit i ett evenemang i Washington väntade Nick tillsammans med andra elever från skolan på sin buss nära Lincoln Memorial, när ett flertal aktivister som var indianer, kom emot dem.

Medier gav en omfattande rapportering, med korta videoklipp som fick det att se ut som om eleverna skanderade och hånskrattade åt 64-årige Phillips. Längre videoinslag från händelsen visade att eleverna började hurra och ropa skolans motto, för att dränka offensiva rop mot dem från en mindre grupp, Black Hebrew Israelites, i närheten.

Några av eleverna, inklusive Nick, hade kepsar på sig med president Donald Trumps slogan ”Make America Great Again”.

Phillips berättade för medier att eleverna hade omringat och trakasserat honom, men bilderna visade att det var han som närmade sig dem och gick in i deras grupp och under flera minuter slog på en trumma bara några centimeter från Nicks ansikte. Nick svarade bara med att stå tyst och leende.

De tre publicerade uttalandena i tre olika artiklar i tidningen innehåller Phillips syn att tonåringarna avsiktligt blockerade eller hejdade honom när de möttes vid trapporna vid Lincoln Memorial, rapporterade The Washington Times.

Uttalandena inkluderar ett citat från Phillips där han säger att tonåringen ”bara blockerade vägen för mig och lät mig inte ta mig därifrån”. Enligt The Washington Post hade aktivisten också sagt att Nick ”hindrade honom från att röra sig”.

Bertelsman sade den 28 oktober att ”Domstolen kommer att stå fast vid sitt tidigare beslut eftersom det gäller för dessa uttalanden, utom uttalanden 10, 11 och 33, i den utsträckning att dessa tre uttalanden säger att målsägande 'blockerade' Nathan Phillips och 'inte lät honom ta sig därifrån'.”

"Det är tillräckligt att säga att domstolen har gett saken en noggrann genomgång och sluter sig till att 'rättvisan kräver' att vi går igenom dessa uttalanden och deras sammanhang. Domstolen kommer sedan att överväga dem igen vid summeringen”, tillade han.

McMurtry sade att Bertelsmans beslut är en ”stor seger” för familjen Sandmann.

”De uttalanden som domstolen låtit finnas kvar i målet är de nyckeluttalanden som ligger bakom Sandmanns yrkanden. Vi ser de här besluten som en stor seger”, säger McMurtry i ett uttalande per mejl till The Epoch Times.

”Vi uppskattar att domstolen tog tid att undersöka de extra bevisen vi skickat in.”

Advokaten kallar Phillips för en ”provokatör”, som ”drev en falsk historia”.

”Vi hävdar att The [Washington] Post var mycket vårdslösa som återpublicerade Phillips uttalanden. The [Washington] Post visste eller borde ha vetat att han hade en agenda. Nu när domstolen har lagt det tidigare negativa domslutet åt sidan kan vi börja undersöka”, sade han.

”Det här kommer att avslöja precis vilken agenda The [Washington] Post hade. Varför publicerade de en viral video utan källa och som bröt mot deras redaktionella standard?”

Petr Svab bidrog till rapporteringen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.