Washington Post går med på förlikning efter stämning om förtal
Nick Sandmann och Nathan Phillips vid Lincoln Memorial, Washington D.C. den 18 januari 2019. Foto: Skärmdump/Youtube.


I början av 2019 hängde flera medier ut Nick Sandmann som rasist i samband med en demonstration i USA:s huvudstad. Han stämde därefter flera medier för förtal. Nu meddelar han att Washington Post har gått med på en förlikning.  

”Jag lämnade in en stämningsansökan om förtal på 250 miljoner dollar mot Washington Post. I dag fyllde jag 18 år & WaPo har gått med på en förlikning gällande min stämningsansökan”, skriver han på Twitter.

”Tack till min familj & miljontals av er som har stått på er genom att stödja mig. Jag har fortfarande mer att göra.”

Hängdes ut i flera medier

En talesperson för Washington Post säger till medier att tidningen har gått med på en förlikning med Nick Sandmann.

”Vi är nöjda med att vi tillsammans har kunnat ingå en gemensam uppgörelse av de återstående kraven”, säger talespersonen, enligt Boston Herald.

Bakgrunden till åtalet är en händelse som inträffade vid Lincolnmonumentet i Washington D.C. i januari 2019. En video visar att flera aktivister från ursprungsbefolkningen närmar sig Nick Sandmann och flera andra elever från Covington Catholic High School.

Händelsen fick stor uppmärksamhet i medier efter att korta videoklipp fick det att se ut som att studenterna skanderar och hurrar för att håna en av aktivisterna från ursprungsbefolkningen, Nathan Phillips.

Några av eleverna bar kepsar där det stod ”Make America Great Again”, en slogan som Donald Trump använde under presidentkampanjen, och något som flera medier betonade.

Phillips berättade sedan för medier att eleverna hade omringat och trakasserat honom. Därefter har medier och Twitter-användare anklagat Sandmann för trakasserier och rasism.

Flera stämningsansökningar

Längre videoklipp visar dock att det i själva verket är Phillips som närmar sig eleverna samtidigt som han slår på en trumma. Sandmann står samtidigt bredvid tyst och ler. Videoklipp visar också att eleverna började hurra och ropa skolans motto för att dränka offensiva rop från en annan grupp, Black Hebrew Israelites, som befann sig i närheten.

Sandmanns advokater, Lin Wood och Todd McMurtry, lämnade senare in en stämningsansökning om förtal mot flera medier, däribland Washington Post och CNN.

I stämningsansökan anklagade man Washington Post för att ”felaktigt ha riktat in sig mot och mobbat Nicholas på grund av att han var en vit, katolsk student som hade på sig en röd ’Make America Great Again’-keps på en skolresa”.

Tidigare i år gick CNN med på en förlikning med tonåringen, något som Epoch Times rapporterade om. Detaljer om uppgörelsen är dock oklara.

Sandmann har också lämnat in stämningsansökningar mot The New York Times, ABC News, NBC, CBS News, Rolling Stone och Gannett, enligt USA Today.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.