Rysslandsutredningen: Muellers team raderade telefonmeddelanden ”av misstag”
Särskilde åklagaren Robert Mueller gör ett uttalande om Rysslandsutredningen den 29 maj 2019 i justitiedepartementet i Washington D.C. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images


Meddelanden i över 20 telefoner, som användes av medlemmar i särskilde åklagaren Robert Muellers team i Rysslandsutredningen, har raderats. Det visar dokument som det amerikanska justitiedepartementet offentliggjorde på torsdagen.

Några av telefonerna ska ha rensats av misstag, medan andra återställdes efter att man slagit in fel lösenord för många gånger.

En telefon som tillhör specialrådgivaren James Quarles ska ha ”rensat sig självt utan åtgärd av honom”, enligt dokumenten.

Trump: ”Gäng av torpeder”

USA:s president, Donald Trump, sade på lördagen att raderingen av information på telefonerna, som användes av Muellers team är kriminellt.

”Så nu får vi reda på att hela Muellers ’gäng av torpeder’ olagligt rensade sina telefoner precis innan utredningen av dem, där alla använde samma verkligt löjliga skäl för det här ’misstaget’, precis som Skurkaktiga Hillary slog sönder sina telefoner med en hammare, & RADERADE SINA E-MAIL!”, skriver Trump på Twitter.

Hillary Clinton använde en privat server när hon var utrikesminister under Obamaadministrationen. Hon bad sitt team att radera omkring 33 000 ”personliga och privata” e-mail som utredare inte fick tillgång till.

Trump skriver att det ”nu står klart att Mueller-Bluffen aldrig borde ha satts igång från första början, det fanns inga grunder”.

Robert Mueller och hans team fick i uppdrag att utreda om Trump eller hans kampanj konspirerade med Ryssland för att vinna presidentvalet 2016. Mueller konstaterade att det inte fanns några bevis och utredningen lades ner.

”Det hela var en olaglig Häxjakt, & ett högt pris måste betalas. Mitt liv skulle ha varit så annorlunda om detta bedrägeri mot USA aldrig hade begåtts!!!”, skriver Trump.

Senator: ”Oroväckande”

Ordförande för Judicial Watch, Tom Fitton, beskriver det hela som ”en pandemi av ’raderade’ telefoner”, och vill att man startar en brottsutredning kring Muellers team. I och med att justitiedepartementet och FBI har dolt dokumenten i nästan två år menar han att det ”verkar ha pågått en mörkläggning”.

Den republikanske senatorn Ron Johnson bad internutredaren på justitiedepartementet, Michael Horowitz, på fredagen att utreda raderingen av information.

”Dessa rapporter är oroväckande och ger upphov till betänkligheter vad gäller lagring av information och transparens”, säger Johnson.

Dokumenten som nyligen offentliggjordes visar att sju telefoner rensades av misstag och elva raderades på innehåll på grund av att anställda glömde sina lösenord. Resterande ska ha rensats utan någon orsak eller på grund av andra orsaker.

I augusti erkände den tidigare FBI-juristen, Kevin Clinesmith, att han förfalskade ett e-mail som en del i en ansökan om att spionera på en tidigare rådgivare i Trumpkampanjen, Carter Page.

Clinesmiths erkännande är det första brottsmålet i utredningen kring kopplingarna mellan Ryssland och Trumpkampanjen 2016 som går under namnet ”Crossfire Hurricane”. Utredningen leds av åklagare John Durham som tillsattes av justitieminister William Barr i maj förra året.

Omfattande ansträngningar

Michael Horowitz, internutredare på justitiedepartementet, var den som först upptäckte den tidigare FBI-juristens förfalskning. I en rapport från förra året fann han totalt 17 ”betydande felaktigheter och försummelser” kring FBI:s tillstånd om att övervaka Page.

Horowitz har tidigare konstaterat att utredningen av Hillary Clinton-e-mailen fördunklades av att FBI-anställda uttryckte anti-Trump- och pro-Clinton-åsikter i meddelanden.

Bland annat har det framkommit att FBI-agenten Peter Strzok och FBI-advokaten Lisa Page hade diskuterat om att hindra Trump från att bli president och skapade en ”försäkringspolicy” ifall han skulle vinna valet.

I en rapport från 2018 skrev justitiedepartementets generalinspektör att man fick göra omfattande ansträngningar för att återskapa telefonmeddelanden från Strzok och Page på grund av att de hade raderats.

I en intervju med Laura Ingraham på Fox News i april sade William Barr att Rysslandsutredningen mot Trumps presidentkampanj 2016 var ”en av de största parodierna på rättvisa i amerikansk historia”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.