Tidigare FBI-advokat erkänner sig skyldig i Durhams utredning
FBI:s högkvarter i Washington D.C. i USA. Foto: Eric Baradat/AFP via Getty Images


Den tidigare FBI-juristen, Kevin Clinesmith, som förfalskade ett e-mail – som en del i en ansökan om att spionera på en tidigare rådgivare i Trumpkampanjen – har erkänt.

Han kan få upp till fem års fängelse för brottet. Men i och med erkännandet, som är en del av en uppgörelse med åklagarna, föreslår de ett straff från noll till sex månaders fängelse.

Avkunnandet av domen väntas ske i en federal domstol den 10 december, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Första brottmålet i Durhams utredning

Clinesmiths erkännande kom i onsdags. Hans fall är det första brottmålet i utredningen kring kopplingarna mellan Ryssland och Trumpkampanjen 2016 som leds av åklagare John Durham.

Innan han erkände frågade domare James Boasberg om uttalandet som han lade till i det ändrade e-mailet var falskt. Clinesmith sade att han trodde att uttalandet var sant, men medgav att han förfalskade e-mailet.

– Just då trodde jag att informationen som jag meddelade i e-mailet var sant. Men jag håller med om att informationen som jag lade till i e-mailet inte ursprungligen var där och att jag lade till den informationen, sade Clinesmith.

Michael Horowitz, internutredare på justitiedepartementet, var den som först upptäckte den tidigare FBI-juristens förfalskning. I en rapport från förra året fann han totalt 17 “betydande felaktigheter och försummelser” kring FBI:s tillstånd om att övervaka Trumps tidigare kampanjrådgivare, Carter Page.

Clinesmith förfalskade e-mailet i juni 2017 när han arbetade som jurist för FBI i utredningen kring kopplingarna mellan Ryssland och Trumpkampanjen som går under namnet ”Crossfire Hurricane”.

”Försäkringspolicy”

Enligt domstolsdokument lade han till orden ”och inte en källa” för CIA i e-mailet. En specialagent i FBI kunde därmed få ett godkännande på en ansökan om övervakningsfullmakt, en så kallad Foreign Intelligence Surveillance ACT (FISA) för att kunna spionera på Page.

Justitieminister William Barr tillsatte John Durham i maj förra året för att undersöka bakgrunden till FBI:s Ryssland-Trump-utredning. Han utreder för att se huruvida insamling av information om Trumpkampanjen av tjänstemän i Obamaadministrationen var ”lagligt och lämpligt”. Han granskar också om det fanns olämpliga motiv eller ej när det gäller FBI:s övervakning av Carter Page.

Horowitz har tidigare konstaterat att utredningen om Hillary Clinton-e-mailen fördunklades av att FBI-anställda uttryckte anti-Trump- och pro-Clinton-åsikter i meddelanden.

Bland annat diskuterade specialagenten Peter Strzok och FBI-advokaten Lisa Page om att hindra Trump från att bli president och skapade en ”försäkringspolicy” ifall han skulle kunna vinna valet.

När den särskilde åklagaren Robert Mueller fick veta om meddelandena efter att han tagit över ”Crossfire Hurricane”-utredningen sparkade han Strzok medan Page lämnade FBI redan i maj 2018.

Trump: “De spionerade på min kampanj”

Mueller konstaterade i april förra året att han inte funnit några bevis på att Donald Trump eller hans kampanj har konspirerat eller samarbetat med Ryssland för att vinna presidentvalet.

Nyligen upprepade Trump anklagelser om att tidigare tjänstemän i administrationen har spionerat på hans kampanj.

– De spionerade på min kampanj, vilket är landsförräderi. De spionerade både innan och efter jag vann. Tänkt på det. Att använda USA:s underrättelseapparat för att få bort en president, sade han i en telefonintervju med Fox Business.

William Barr sade i april i en intervju med Laura Ingraham på Fox News att Rysslandsutredningen mot Trumps presidentkampanj 2016 var ”en av de största parodierna på rättvisa i amerikansk historia”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.