EU-ledarna firar i dag 60-årsdagen för en union som står inför stora utmaningar. Påven varnar för att EU på sikt kan dö utan en vision.
EU-ledarna har nu anlänt till Capitolium i Rom där firandet av EU:s Romfördrag äger rum.
Säkerheten är omfattande med över 3 000 poliser, inklusive krypskyttar på taken och kamerautrustade drönare i luften, rapporterar AFP. Även avspärrningarna är omfattande och hindrar turister från att till exempel besöka Colosseum.
Romfördraget undertecknades 1957 och lade grunden för dagens union.
Vid dagens ceremoni ska 27 av de 28 EU-ledarna skriva under en deklaration. Storbritanniens Theresa May har valt att inte delta. Deklarationen är tänkt att påminna EU:s medborgare om Europas framsteg efter andra världskriget och stärka tron på EU:s framtid.
Påven varnar
Statsminister Stefan Löfven och en rad andra EU-ledare träffade i går kväll påven. Han varnade för att ett EU som förlorar riktning och framtidsvision riskerar att dö på sikt. Påven varnade även för främlingsfientliga stämningar och en EU-kritisk populism, enligt Reuters.
I EU-ledarnas deklaration lovar de att arbeta för ett tryggt, välmående och jämlikt Europa., som ska vara en stark aktör på den internationella scenen.
Fattigdom och utanförskap ska bekämpas.
-Det är dags för oss nu att leverera, säger Löfven.
Han understryker att säkerhet och trygghet är speciellt viktiga frågor och att det handlar om både kampen mot terrorism och organiserad brottslighet, samt om Europas försvar.
EU-ledarna konstaterar i deklarationen också att unionen står inför aldrig tidigare skådade utmaningar, som konflikter i EU:s närhet, terrorism, växande migrationstryck, protektionism och ökande sociala klyftor.
På röda matten
Löfven och hans kollegor hälsades välkomna på röda mattan av bland andra EU:s rådsordförande Donald Tusk och Italiens premiärminister Paolo Gentiloni., innan de gick in i renässanspalatset på Capitolium, en av Roms sju kullar.
Ceremonin hålls i samma sal som Romfördraget undertecknades i för 60 år sedan av bland andra Västtysklands förbundskansler Konrad Adenauer.
Bland dem som gratulerade 60-åringen fanns Vita huset. Det var dock inte president Donald Trump själv som framförde gratulationerna utan hans pressavdelning.
"Tillsammans ser vi fram emot ytterligare 60 år och mer av delad säkerhet och delad välgång", står det i uttalandet.
EU-ledarna hävdar i deklarationen att unionen är enad och odelbar, men samtidigt finns det djupa sprickor. Till exempel är Polen och Ungern i konflikt med EU om migrationspolitiken och rättsstatliga principer. Krisdrabbade Grekland är missnöjt med hur EU och IMF pressar det skuldsatta landet att genomföra tuffa reformer.
Det finns också olika syn på hur EU ska utvecklas framöver. En del av EU:s gamla kärnländer vill kunna fördjupa samarbetet på olika områden utan att andra bromsar.
I centrala Rom ska fyra demonstrationer hållas i dag, en för EU och tre emot.
Det finns farhågor om bråk. Den amerikanska ambassaden uppmanar sina medborgare att undvika områdena där demonstrationerna hålls. Även den svenska ambassaden rekommenderar till vaksamhet och att undvika stora folkmassor.
(TT)