Det har varit för lite fakta och för mycket rykten i debatten om EU:s nya vapenregler, anser Moderaternas EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt som förhandlat direktivet. Sportskyttar och jägare kan enligt henne vara ganska lugna.
– Det kommer inte att bli mer vapen som förbjuds i Sverige, säger Corazza Bildt inför tisdagens omröstning i parlamentet.
Men hon höjer ändå ett litet varningens finger. Regeringen skulle kunna få för sig att införa en strängare variant av reglerna än vad direktivet sätter som lägstanivå.
Enligt vad TT erfar är regeringens linje, inför den utredning som snart tillsätts, att inte göra något som försvagar den svenska vapenlagen. Om det nya direktivet skulle köpas rakt av kan det bli följden, enligt uppgift från regeringskansliet.
Debatt om förslag
En majoritet i parlamentet väntas rösta för det direktiv som stötts och blötts och ändrats ganska mycket sedan EU-kommissionen lade fram sitt förslag till reviderade regler efter terrordåden i Paris i november 2015. Syftet var att bidra till att förhindra att vapen används fel eller kan kommer i fel händer, med fara för allmänheten. Det gäller särskilt helautomatiska och halvautomatiska vapen med stora magasin.
– Debattörerna har fortsatt att kommentera kommissionens förslag, trots att det som nu är på bordet är totalt annorlunda, hävdar Corazza Bildt som anser att det har varit alldeles för lite fakta i debatten.
Om direktivet antas av parlamentet och får färdigstämpel av medlemsländerna om några veckor ska regeringen omgående tillsätta utredningen om och i så fall hur den svenska lagen ska ändras för att införliva reglerna. Enligt Corazza Bildt och den svenska regeringen är det inte många förändringar som behövs för att Sverige ska leva upp till dem.
Den grupp i EU-parlamentet till vilken Centerpartiets och Liberalernas ledamöter hör finns den minoritet som inte är nöjd med den kompromiss som parlamentet, EU-kommissionen och medlemsländerna i ministerrådet är ense om.
– Varför ändra något som fungerar? undrar Fredrick Federley (C) och höjer varningsflagg för att regeringen kan komma att vilja införa hårdare regler än vad som är nödvändigt enligt direktivet, i Sverige.
– Min tilltro till den nuvarande regeringens återhållsamhet är inte stor.
Oro bland jägare
Även Anna Maria Corazza Bildt säger att det är viktigt att hålla ögonen på vad regeringen tänker sig.
– Det är viktigt att intresseorganisationerna involveras, säger hon.
Svenska Jägareförbundet säger att några orosmoment kvarstår, främst vad gäller förnyande av licenser. I värsta fall kan det svenska systemet med licenser som löper tills vidare krocka med direktivets skrivningar om omprövning vart femte år, vilket skulle orsaka mycket ny byråkrati. Men både regeringen och Corazza Bildt hävdar att det svenska systemet kan vara kvar.
(TT)