Varning för ishalka i stora delar av Sverige
SMHI varnar för plötslig ishalka i stora delar av Mellansverige. På bilden pågår halkbekämpning i Jämtland. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT


När temperaturen ligger kring nollan och snö blir regn riskerar det att bli rejält halkigt. SMHI varnar för plötslig ishalka i norra Svealand och södra Norrland.

Klass 1-varningar gäller i Dalarna, Gävleborg, Västernorrland och Jämtlands län. I flera av länen gäller de redan från och med lördag eftermiddag eller kväll. Riskerna bedöms kvarstå till söndagsmorgonen – om och när regn har fallit på vägarna.

Området som berörs sträcker sig från Siljan i söder till de södra delarna av Jämtland samt Medelpad. Temperaturerna i området ligger kring nollan, plus eller minus några få grader.

I Västernorrland har det inträffat ett antal trafikolyckor under lördagen som kopplas till väderleken, rapporterar SVT:s länsredaktion. Det handlar om några krockar, men inga inblandade personer ska ha skadats så illa att de behövt vård.

På väg 70 mellan Älvdalen och Särna i Dalarna har vädret också orsakat ett isigt väglag, vilket Trafikverket uppmärksammar. Myndigheten gör gällande att det riskerar att bli besvärligt på vägar i stora delar av Svealand och hela vägen upp norrut, där de kan ha blivit blöta eller moddiga.

Den risken bedöms finnas ända nere vid Örebro med omnejd, där halka ställde till det rejält i trafiken i fredags.

(TT)

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.